Prijzen producent in VS lager in '97

WASHINGTON, 9 JAN. De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn het afgelopen jaar omlaag gegaan met 1,2 procent, de sterkste daling sinds 1986. Het gisteren gepubliceerde cijfer geeft nieuw voedsel aan de discussie dat inflatiegevaar mogelijk omslaat in een risico van deflatie, een algemene daling van de prijzen.

Zonder de sterk schommelende prijzen van energie en levensmiddelen ging de index van de prijzen die Amerikaanse producenten in rekening brengen vorig jaar omhoog met 0,1 procent. Dat is de geringste stijging die ooit werd gemeten. Dat in de VS nauwelijks meer sprake is van inflatie, is des te opmerkelijker omdat de economie nog steeds behoorlijk groeit. President Greenspan van de centrale banken wees onlangs op het gevaar van deflatie. (KRF/ANP)