Plannen voor 30.000 huizen in bezet gebied

TEL AVIV, 9 jan. Israel heeft plannen om meer dan 30.000 woningen in bezet gebied te bouwen, en die zijn volgens de krant Ha'arets van vandaag al in een vergevorderd stadium. Deze gezaghebbende krant meldt vanmorgen dat het de hand heeft weten te leggen op een document van het ministerie van Bouwnijverheid waarin deze bouwplannen worden gespecificeerd. Het ministerie bevestigt dat er dergelijke plannen zijn, maar nog in een voorlopig stadium.

Uitvoering van deze plannen zou de Israelische bevolking op de Westelijke Jordaanoever over enige jaren op ten minste 300.000 kunnen brengen. Volgens Ha'arets is de helft van het aantal te bouwen woningen al door de verschillende instanties goedgekeurd of staat dat te gebeuren. De minister van Defensie, Yitzhak Mordechai, moet met zijn handtekening zijn fiat geven aan dit bouwproject.

Het accent van de geplande Israelische expansie in bezet gebied ligt op bouw rond Jeruzalem en ten oosten van Tel Aviv in de nabijheid van de stad Ariel in bezet gebied. In een cirkel rond Jeruzalem zullen 16.151 woningen worden gebouwd. Bethlehem zal tussen Israelische nederzettingen en Jeruzalem worden ingeklemd en van Hebron worden gescheiden.

Eerder deze week bevestigde Israel reeds de uitbreiding van de nederzettingen Efrat en Elkana met enkele honderden woningen.

De Amerikaanse vredesbemiddelaar Dennis Ross oefende daarop gisteren na een gesprek met de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah scherpe kritiek uit. “We hebben gezegd dat dergelijke activiteiten niet helpen om het vredesproces weer op het spoor te zetten”, zei hij.

“Netanyahu heeft kennelijk besloten een einde te maken aan het vredesproces voordat er een einde komt aan zijn regering”, merkte de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat gisteren op.

Ross heeft de afgelopen dagen geen doorbraak weten te forceren over Israels terugtrekking op de Westelijke Jordaanoever. Het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse president Bill Clinton over twee weken van premier Netanyahu in Washington geen inzicht krijgt in de omvang van de Israelische terugtrekkingen, maar moet volstaan met Israelische 'ideeën'. Netanyahu zal de nadruk leggen op de Palestijnse verplichtingen inzake Israels veiligheid, weigeren een derde terugtrekking uit te voeren en suggereren de tweede terugtrekking, waarover nu wordt onderhandeld, in twee fasen uit te voeren waarvan de laatste in augustus.