Overdracht onderzoek moord België

BRUSSEL, 9 JAN. Het onderzoek naar de zogeheten champignonmoord in Brussel wordt overgedragen aan een andere onderzoeksrechter. Daartoe is besloten omdat de magistraat die het onderzoek leidde, Jean-Claude van Espen, in opspraak was geraakt.

Met de champignonmoord wordt de onopgeloste moord omschreven op een zestienjarig meisje dat in februari 1984 verminkt en vermoord werd teruggevonden in een champignonkwekerij in Oudergem. Deze week werden in de krant De Morgen en het weekblad Télémoustique verklaringen bekend gemaakt van een getuige die bij de moord aanwezig zou zijn geweest en die verband legt met de van kindermoord verdachte Marc Dutroux en de van ontvoering verdachte Michel Nihoul.

Volgens de getuige zou de ex-vriendin van Nihoul, Annie Bouty, mede verantwoordelijk zijn voor de moord in de champignonkwekerij. Onderzoeksrechter Van Espen heeft Bouty begin jaren tachtig als advocaat geholpen. Het Brusselse parket zei dat Van Espen zelf had gevraagd of de zaak niet beter kon worden overgedragen.

De ouders van het vermoorde meisje kregen gisteren toestemming het volledige justitiële rapport over hun dochter in te zien. Hun advocaat bekijkt welke documenten en foto's ze beter niet onder ogen kunnen krijgen. Justitie is een onderzoek gestart naar de lekken over de verklaringen van de getuige die zegt dat ze bij de moord aanwezig was en die zelf slachtoffer zou zijn van een pedofilienetwerk. De getuige, aangeduid met X1, heeft ook rechtstreeks contact met De Morgen en Télémoustique.