Nieuwe regering in Kenia zonder vice-president

NAIROBI, 9 JAN. De Keniase president, Daniel arap Moi, heeft gisteravond een nieuwe regering benoemd waarin hij de belangrijke post van vice-president onbezet laat. De hervormingsgezinde Musalia Mudavadi is als minister van financiën vervangen door Simeon Nyachae.

Moi begint na zijn zege bij de recente verkiezingen aan zijn laatste ambtstermijn. Daarom is de vraag wie vice-president wordt van groot belang: dat wordt vermoedelijk zijn opvolger. George Saitoti was vice-president; in de nieuwe regering gaat hij het onbelangrijke ministerie van nationale planning leiden.

Zijn rivaal Simeon Nyachae wint aan invloed door zijn benoeming tot minister van financiën. Zijn voorganger Mudavadi was een troetelkindje van de zakenwereld, Westerse donoren en het IMF wegens zijn verlichte ideeën en zijn aanzien als niet-corrupte politicus. Hij wordt minister van landbouw. Nyachae staat bekend als een effectief bestuurder maar hij heeft niet een corruptie-vrij aanzien.

Alle ministers komen uit Moi's partij KANU. Naar verluidt probeerde de president een van de oppositieleiders, Michael Wamalwa, te strikken voor de post van buitenlandse zaken, maar hij weigerde. Er zitten geen leden van 's lands grootste stammen, de Luo en Kikuyu, in de nieuwe regering.