Nieuw beurssysteem moet omzet vergroten

Met de modernisering van haar handelssysteem, waarmee de Amsterdamse beurs eind deze maand begint, wil de AEX extra handel aantrekken uit andere Europese landen, met name uit Groot-Brittannië.

De kern van de veranderingen bestaat uit versterking van de rol van de centrale markt en meer vrijheid voor de marktpartijen, met daarnaast een zekere bescherming en bevoordeling van de particuliere belegger. “De kleine particuliere belegger is immers de smeerolie van de markt”, aldus directeur G. Möller van de AEX gisteren bij de presentatie van de definitieve plannen.

Hij wees erop dat de particuliere belegger in 1992 nog maar goed was voor 12 procent van de omzet op het Damrak, maar vorig jaar al 40 procent voor zijn rekening nam. Met name de kleine orders, tot 100 stukken, pakken voor de kleine belegger in de nieuwe opzet gunstiger uit.

Belangrijkste punt van de moderniseringen is dat veel meer orders via de centrale markt van de beurs moeten gaan lopen. Deze markt wordt doorzichtiger omdat de gegevens van deze uitgebreide ordervoorraad voor iedereen toegankelijk zijn.

De lange discussie over de hoekman is afgesloten met de beslissing dat hij blijft. Hoeklieden onderhouden een markt in aandelen. Hun positie wordt wel kwetsbaarder. Zij moeten ook een deel van hun vergoeding inleveren, maar het beursbestuur gaat er vanuit dat hier extra omzet tegenover komt te staan.

Hoosiers / Best Shot (David Anspaugh, 1986, VS). Veel vertraagde opnamen van basketball doorspekken voorspelbaar drama waarin coach Gene Hackman in een hem vreemd plaatsje in Indiana een wankel schoolteam tot de finale wil laten doordringen. Oscarnominatie voor Dennis Hopper als een drankzuchtige, voormalige basketball-vedette. SBS6, 14.35-16.25u.