Na zware druk door Clinton en IMF;Indonesië zegt hervormingen toe

JAKARTA/ROTTERDAM, 9 JAN. President Soeharto van Indonesië zal de door het Internationale Monetaire Fonds (IMF) vereiste hervormingen strikt uitvoeren. In Indonesië wordt de kritiek op zijn bewind steeds openlijker.

De toezegging van Soeharto werd in Jakarta bekendgemaakt, na zware druk van het IMF en de Amerikaanse regering. Hoewel de koers van de Indonesische roepia vanmorgen licht herstelde van de vrije val waarin de munt gisteren raakte, zakten de beurskoersen overal in Azië opnieuw diep weg.

Gisteren raakte de roepia in een vrije val, nadat beleggers massaal het vertrouwen in het economisch beleid van de regering-Soeharto opzegden. Die presenteerde dinsdag een begroting voor 1998 die weinig tegemoetkwam aan de eisen die het IMF had verbonden aan financiële steun van maximaal 40 miljard dollar, die Indonesië in oktober na een betalingscrisis werd toegezegd.

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteravond in een telefoongesprek met Soeharto aangedrongen op de uitvoering van de hervormingen. De tweede man van het IMF, Stanley Fischer, gaat zondag naar Indonesië met hetzelfde doel, en topman Michel Camdessus volgt woensdag. Onduidelijk was of het IMF, net als vlak voor de kerst in Zuid-Korea, versneld fondsen over zal maken om te voorkomen dat Indonesische banken en bedrijven niet meer aan hun buitenlandse verplichtingen kunnen voldoen. Op de financiële markten wordt voor zo'n schulden-moratorium gevreesd.

In Indonesië nam vanmorgen de druk toe op Soeharto om zich in maart niet te laten herkiezen. Oud-minister Sadli van Energie en Mijnbouw zei in de Jakarta Post dat een verandering van de regering nodig is om het internationale vertrouwen in Indonesië te herstellen. Zo'n openlijke oproep deed ook Arbi Sanit, hoogleraar van de Universiteit van Indonesië, in dezelfde krant: “We hebben een president nodig die in goede gezondheid verkeert.” Het pleidooi volgt op eerdere oproepen van onder anderen voorzitter Amien Rais van de Muhammadiyah, de tweede moslimbeweging van Indonesië.

Waarnemers melden dat het vanochtend rustig was in de straten van Jakarta. Wel werd op grote schaal rijst gehamsterd op de belangrijkste markt in het oosten van de hoofdstad. Een woordvoerder van de strijdkrachten zei vanochtend dat de situatie in Indonesië onder controle is. Maar, zo voegde hij er aan toe, “het leger staat klaar om het hoofd te bieden aan de ergste situatie (...) zelfs als we worden gedwongen repressieve maatregelen te treffen”. De lokale commandanten in Jakarta is gevraagd om de ontwikkelingen in hun districten nauwlettend in de gaten te houden en om elk uur verslag uit te brengen aan het hoofdkwartier.

De koers van de roepia schommelde vanmorgen rond de 8.500 roepia per dollar, nadat de munt gisteren was gekelderd tot 10.000 per dollar, nog maar een kwart van de waarde van afgelopen zomer.