Mini-wezens in reuzenland

Helena Dahlbäck en Charlotte Ramel: De woorden gaan goed vandaag. Vertaald uit het Zweeds door Maydo van Marwijk Kooy. Middernacht Pers, ƒ 18,50

Mieke Tillema en Patsy Backx: Het verhaal van de dwerg. De Bezige Bij, ƒ 19,90

Anna-Clara en Thomas Tidholm: Jacob wordt nat en Jacob schept sneeuw. Vertaald uit het Zweeds door Maydo van Marwijk Kooy. Middernacht Pers, ƒ 17,90 (per deeltje)

Misschien hebben prentenboeken van alle boeken wel het meest het vermogen om iemand opgetogen te maken. Sommige prentenboeken dan. De woorden gaan goed vandaag is zo'n prentenboek, en dat komt vooral door de tekeningen van Charlotte Ramel die minstens zozeer het verhaal vertellen als de tekst van Helena Dahlbäck, zo niet meer. Op die tekeningen zien we een zeer klein meisje met een uitzonderlijk kleine kat zich bewegen op en tussen meubels van normaal formaat. Op het eerste plaatje zit ze in een hoekje van de geweldige leunstoel te lezen, met een miniem appeltje naast zich alsmede een mini-kopje thee, de petieterige poes zit tevreden met de pootjes gevouwen achter het hoofd te luisteren en heel diep beneden op de verre vloer staan twee kleine schoentjes. Hoe moet dit verder met deze mini-wezens in reuzenland? Blijkbaar vinden ze het zelf zo gewoon als maar kan.

Op de volgende plaatjes is het steeds een verrassing wat groot en wat klein zal blijken te zijn. Zo heeft het meisje boodschappen gedaan die ze uitpakt op een tafel ter grootte van een vloerkleed, waarop een bord in overeenstemming met het formaat van de tafel, maar de komkommer in de hand van het meisje heeft eerder de afmeting van een gemiddelde sperzieboon. En op de bladzijde daarna, waar de tekst beweert: 'Het kan sneeuwen. Buiten kan het sneeuwen. Binnen kan het niet sneeuwen. Het dak zit ertussen' zien we onze mini-vriendin staande op een driepootkrukje waar zij een flinke ladder bij nodig heeft gehad een klein wasje ophangen.

Een 'zelf-lezen-en-kijken-boek' is dit, maar de ouder die zich de kans tot begeleiding laat ontgaan doet zichzelf wel te kort.

Meer tekst-afhankelijk en ook aantrekkelijk geïllustreerd is Het verhaal van de dwerg van Mieke Tillema en Patsy Backx. Op rijm wordt daar een vertelling uit Duizend en een nacht gedaan:

Eens op het feest van Volle Maan

zagen ze een troep dwergen staan

die allen hoger konden springen

dan zelfs castraten kunnen zingen.

Het is een goed verhaal en vooral is het leuk berijmd, met grappige vondsten zoals de hierboven geciteerde van de castraten, en met een opzwepend ritme dat maakt dat men in volle vaart door dit boekje schiet. Patsy Backx is altijd goed voor beweeglijke tekeningetjes en met tulbanden en opkrullende slofpuntjes weet zij wel raad. Het verhaal van de dwerg is een echt cadeautje.

En dan zijn er ook nog, ter meerdere vreugde in deze grijze januari, twee nieuwe deeltjes over Jacob, het ronde Zweedse kereltje van Anna-Clara en Thomas Tidholm. In het ene boekje Jacob schept sneeuw ontmoet Jacob de kerstman, en goed, die is al geweest, maar het is toch vooral een sneeuw-boekje en die is nog niet geweest. Dikke pakken sneeuw met wilde vlokken vliegen over de pagina's, sneeuwstorm mogen we wel zeggen, waardoor de gezelligheid bij Jacob thuis (boom met echte kaarsjes, deegroller, kerstkoekjesvormpjes) nog eens zo goed tot zijn recht komt.

In het andere boekje is het zomer. Jacob wordt nat heet het en Jacob bouwt er een bootje in dat de zee uiteindelijk weer op het land smijt, samen met een paar vissen, die Jacob en zijn hondje Hoi bakken en opeten. Dat is eigenaardig schokkend, want zolang Jacob in dat bootje zit zwemmen de vissen in de golven alsof ze vrienden zijn vergelijkbaar met hondje Hoi. Maar van het ene moment op het andere veranderen ze van vrienden in eten. Dat zou Hoi niet kunnen overkomen. Hopen we maar.