Kiezers willen aanpak misdaad

DEN HAAG, 9 JAN. Criminaliteit heeft gezondheidszorg verdrongen als belangrijkste onderwerp voor de Nederlandse kiezers. Dit blijkt uit een onderzoek dat de dienst Kijk- en Luisteronderzoek heeft uitgevoerd in opdracht van het Radio 1-Journaal. De resultaten zijn vandaag bekend gemaakt.

Op de vraag aan welk onderwerp politieke partijen de meeste aandacht moeten geven, antwoordde 38 procent van de ondervraagden: bestrijding van de criminaliteit. Financiering van de gezondheidszorg werd door 16 procent van de ondervraagden genoemd, werkgelegenheid door 7 procent.

Tijdens eerdere onderzoeken, in mei en september vorig jaar, was de financiering van de gezondheidszorg met 20 procent (in mei) en 19 procent (in september) nog het meest genoemde onderwerp. Criminaliteitsbestrijding kwam toen op een tweede plaats met 19 procent (mei) en 17 procent (september). Voor het onderzoek zijn op 6 en 7 januari 405 mensen - geselecteerd op geslacht, leeftijd en opleiding - telefonisch ondervraagd.

Een grote meerderheid (71 procent) van de ondervraagden vindt dat er na de verkiezingen opnieuw een 'paars' kabinet moet komen. D66 moet daar deel van uitmaken, vindt bijna 47 procent van de geënquêteerden. Het CDA mag in de oppositiebankjes blijven zitten, meent 51 procent.

Els Borst is in vergelijking met de vorige onderzoeken bekender geworden als lijsttrekker van D66, maar er heerst wel twijfel of zij de juiste lijsttrekker is. Twintig procent denkt van wel, 21 procent vindt de nieuwe fractievoorzitter Thom de Graaf geschikter en 23 procent denkt dat het voor de partij het beste is wanneer geestelijke vader Hans Van Mierlo de lijst nog een keer zou aanvoeren. Dertig procent zegt het eenvoudig niet te weten.