Japan werkt aan bankplan

TOKIO, 9 JAN. Het Japanse ministerie van Financiën werkt aan de details van een eerder aangekondigd plan voor banksanering, dat 98 miljard dollar (200 miljard gulden) moet gaan omvatten.

Dat berichtte de Britse krant Financial Times vanmorgen. Met de fondsen moet de balans van gezonde banken worden versterkt, terwijl de banken die de grootste risico's lopen om te bezwijken onder hun slechte leningen, moeten worden behoed voor faillissement. Het plan van het ministerie wordt binnen tien dagen aan het parlement voorgelegd. Japanse banken zuchten onder slechte leningen, en zijn nog dieper in de problemen gekomen omdat de aandelenkoersen op de effectenbeurs sterk zijn gedaald, met een Nikkei-gemiddelde van onder de 15.000 punten. De waarde van het aandelenbezit, dat banken als eigen vermogen mogen opvoeren, is daardoor uitgehold.