In Roemenië dreigt boze Petre Roman met een regeringscrisis

BOEKAREST, 9 JAN. Roemenië wacht mogelijk een regeringscrisis nu een van de coalitiepartijen heeft gedreigd uit de regering te stappen.

Het dreigement werd gisteren geuit door Petre Roman, oud-premier, voorzitter van het parlement en leider van de Democratische Partij. Hij reageerde met het dreigement op de weigering van premier Victor Ciorbea de ontslagen minister van Transport, Traian Bescu, weer in het kabinet op te nemen.

Roman zei dat hij volgende week woensdag het bestuur van zijn partij bijeen wil roepen om “te beslissen of het voor ons opportuun is nog verder verantwoordelijkheid te dragen voor het kabinetsbeleid”.

De Democratische Partij is recentelijk twee ministers kwijtgeraakt. Eerst moest minister van Buitenlandse Zaken Adrian Severin opstappen. Hij had veel stof doen opwaaien met de beschuldiging dat diverse hoofdredacteuren van grote kranten en diverse leiders van grote partijen op de loonlijst van buitenlandse inlichtingendiensten staan. Toen een onderzoek naar de beschuldigingen niets opleverde moest Severin vertrekken.

Eind december uitte minister van Transport Bescu in een krant felle kritiek op het beleid van de regering, premier Ciorbea en president Constantinescu. Hij verweet de regering “incompetentie” en “laksheid” bij het doorvoeren van hervormingen.

Ciorbea stelde daarop de minister - over wiens dadendrang bij het doorvoeren van hervormingen geen meningsverschil bestaat - voor de keus zich van zijn uitlatingen te distantiëren of op te stappen. Bescu koos voor het laatste, maar eiste daarna, bijgevallen door zijn partij, toch weer in het kabinet opgenomen te worden.

Na het dreigement van Roman heeft premier Ciorbea president Constantinescu gevraagd te bemiddelen tussen de vier partijen van de regerende coalitie. Als de Democratische Partij uit de regering stapt, raakt die haar meerderheid in het parlement kwijt.

Roman - enige tijd premier na de revolutie van decembr 1989 - verweet leiders van de andere regeringspartijen dat ze zijn Democratische Partij als een “junior-partner” beschouwen en niet snel genoeg hervormen. “De Democratische Partij is een gelijkwaardige partner of is helemaal gene partner meer”, aldus Roman. (AFP, Reuters)