Hoofd meermin teruggevonden

KOPENHAGEN, 9 JAN. Het hoofd van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen, dat sinds dinsdag vermist werd, is teruggevonden. Het bevond zich in een doos die was neergezet bij een lokaal televisiestation. “We hebben niet gezien wie de doos heeft neergezet”, zegt een journalist van het televisiestation. “We hebben de politie gebeld en die heeft het hoofd meteen opgehaald.” De politie bevestigt dat het hoofd van het beeld, een belangrijke toeristische attractie, is teruggevonden, maar weigert verdere details te geven.

Een ander televisiestation toonde eerder foto's van het hoofd die op een onbekende plek waren gemaakt. De fotograaf omschreef de daders als “jonge vandalen”. Gisteren werd de aanslag op het beeld opgeëist door een feministische groepering, maar later ontkende deze organisatie weer daarbij betrokken te zijn geweest. Het beeld van Edvard Eriksen, gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen, werd eerder onthoofd in 1964. De dader van die actie werd nooit gevonden. De Kleine Zeemeermin kreeg toen een nieuw hoofd. (Reuters)