Haasse-hausse

Als de 70-jarige Harry Mulisch het verdient, dan moet de 80-jarige Hella Haasse het ook krijgen: een groot feest ter gelegenheid van een memorabele verjaardag.

En dus geeft Haasses uitgeverij Querido op 22 februari een festijn in de Amsterdamse Stadsschouwburg ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de schrijfster. Volgens Annelotte Huiskes, medewerker publiciteit en promotie bij Querido, wordt het 'een afwisselend programma met liedjes, sketches en andere dingen die mensen speciaal voor haar voorlezen'. In de Stadsschouwburg zullen onder meer Adriaan van Dis, F. Springer en Willem Nijholt acte de présence geven. Er zijn zo'n 1100 toegangskaarten beschikbaar, waarvan er achthonderd via de boekhandels verkocht worden. 'Het is de bedoeling om haar lezers er meer bij te betrekken', zegt Huiskes, 'en er geen feest van te maken dat alleen maar op de persoon gericht is, zoals bij Mulisch.'

Verder organiseert de uitgeverij een heuse 'Hella S. Haasse Quiz'. De vijftien inzenders die de zeven multiple choice vragen ('Wanneer trouwde Charlotte Sophie von Aldenburg met Willem Bentinck? a. 1715 b. 1733 c. 1740') het beste beantwoorden, krijgen een pakket met de mooiste boeken van Haasse en een gratis toegangsbewijs voor het feest in de Stadsschouwburg.

Komen er nu steeds meer van die grote feesten voor jubilerende schrijvers?

'We hebben nog geen lijstje liggen met andere mensen', aldus Huiskes. 'In het verleden is er ook iets gedaan voor de zestigste verjaardagen van Bernlef en K. Schippers, maar dat was steeds op de uitgeverij.' Het grote Mulisch-feest, afgelopen najaar, werd eerder al lichtjes op de hak genomen door Herman Brusselmans die rond dezelfde tijd in Gent een met persbericht aangekondigd feest voor zijn veertigste verjaardag gaf. Wie volgt? Arnon Grunberg 30? Mustafa Stitou 25?