Geruzie bij VVD in Bloemendaal

BLOEMENDAAL, 9 JAN. “Een opgeblazen situatie”, zegt fractievoorzitter S. Minnema van de VVD in Bloemendaal, in welke partij de leden elkaar in de haren zijn gevlogen. “Het summum van dorpspolitiek.”

Uit onvrede met de “regenteske” bestuursmentaliteit van de VVD-fractie in de gemeenteraad hebben vorige maand twee VVD'ers een nieuwe partij opgericht met de naam 'Liberaal Bloemendaal'. Dat is tegen het zere been van de VVD. Liberaal Bloemendaal is sinds jaar en dag de naam van het partijblad van de VVD ter plaatse. De VVD voorziet verwarring onder de kiezers, en vindt dat de partij een andere naam moet kiezen. “Wij hebben recht op de naam Liberaal Bloemendaal”, zegt Minnema.

Gisteren eiste de VVD voor de Raad van State vernietiging van het besluit van het centrale stembureau in de Noord-Hollandse gemeente om Liberaal Bloemendaal toe te laten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Volgens de oprichters, communicatieadviseur W. van Luyken en advocaat L. Heukels, moet de nieuwe partij gezien worden als een “beweging” voor het authentieke liberale gedachtegoed. In een brief aan alle inwoners reppen ze van “arrogantie van de macht” door de VVD: “Te lang dominant zonder volwassen tegenspel.” Van Luyken: “Misschien word je vanzelf zo als je twintig jaar op het pluche zit.”

De oprichters, die veel bijval zeggen te krijgen, verwijten de VVD met name hun afwerende houding tegenover de naburige gemeente Haarlem, waarmee volgens hen nauwelijks wordt samengewerkt, en de weinig democratische wijze waarop werd besloten fusiebesprekingen te beginnen met Heemstede en Bennebroek. De fusie is vorig jaar afgeblazen.

Mocht de bestuursrechter van de Raad van State, die voor 20 januari uitspraak doet, besluiten dat de naam Liberaal Bloemendaal niet door de beugel kan, dan zullen de liberale dissidenten de verkiezingen ingaan als Lijst 6.

De VVD in Bloemendaal (17.000 inwoners) bekleedt zeven van de zeventien raadszetels.