Geef het neushoorntje een naam

De neushoornbaby, die zondagavond in de Rotterdamse dierengaarde Blijdorp is geboren, moet een naam hebben. En de lezers van de Kinderpagina mogen de naam voor het neushoornjongetje verzinnen.

Het moet geen gewone naam worden, zoals Jan, Piet of Klaas. De verzorgers van het diertje willen graag dat je aan de naam kan merken dat deze Rotterdamse pantserneushoornbaby een bijzondere neushoorn is, van wie de voorouders uit India of Nepal komen. De moeder van het neushoorntje heet Namaste en is 6 jaar oud, de vader heet Nico en is elf. Namaste betekent in het Nepalees 'gegroet'.

In 1996 zijn Namaste en Nico in Rotterdam bijelkaar gebracht, in de hoop dat ze elkaar aardig zouden vinden, en kindjes zouden krijgen. 'Het was liefde op het eerste gezicht', zegt Lies van den Bergh van Blijdorp. Namaste was al snel zwanger. En nu is de eerste baby geboren - zonder hoorn, zoals alle neushoornbaby's zonder hoorn ter wereld komen. Die groeit later aan. Zijn pantserachtige huidplooien heeft de kleine rinoceros al wel, maar die zijn nog zacht.

Pantserneushoorns zijn een bedreigde diersoort. In India en Nepal leven er hooguit nog tweeduizend in het wild. In dierentuinen over de hele wereld leven er ongeveer 130. Plus een nieuwe. De kleine Rotterdamse neushoorn is zonder problemen geboren, zondagavond 4 januari om een uur of tien 's avonds. In tien minuten was moeder Namaste van haar zoontje bevallen. Na vijf uur begon hij bij zijn moeder melk te drinken. Hij weegt zo'n 60 kilo. Voorlopig is het kleine dier voor bezoekers alleen nog te bekijken via een tv-schermpje in het overdekte Aziatische-regenwoud gebouw, Taman Indah in Blijdorp, waar de neushoorns wonen.

Het kleine panterneushoorntje moet dus een naam hebben. Als je de winnende naam verzint, krijg je een gezinsjaarkaart voor Blijdorp, en mag je een keer met de verzorgers achter de schermen van het neushoornverblijf komen kijken.

Let er dus wel op dat je een naam kiest, die iets Indiaas of Nepalees verraadt. Zoals je ook meteen weet als je de naam Bela hoort, dat die Hongaars is, of zoals je in namen als Jarich en Pier meteen iets Fries herkent.

Geen gemakkelijke opgave.

De jury die de namen die jullie verzinnen gaat beoordelen, bestaat uit mensen die werken bij Diergaarde Blijdorp en de Kinderpagina.

Stuur je naam voor de Rotterdamse neushoornbaby voor 31 januari aan de Kinderpagina, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Zet op de enveloppe of kaart NEUSHOORN. Vergeet niet je naam, leeftijd en adres op je inzending te zetten. (N.B.: Bij inzendingen van klassen kan er maar één persoon winnaar zijn)