Financiële crisis in Azië maakt Damrak onzeker

AMSTERDAM, 9 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend opnieuw sprake van een onzekere, flauwe markt door de ontwikkelingen op de financiële markten in het Verre Oosten. Alleen Hagemeyer - zeer actief in de Aziatische regio - vormde een uitzondering. Na het middaguur noteerde de AEX 911,08 punten, een verlies van 14,31.

AMSTERDAM In de loop van vanochtend zakte de AEX zelfs even tot een dieptepunt van 908 punten, maar later trok de index weer aan onder invloed van enig herstel van de dollarkoers.

In een vrijwel over de hele linie wegzakkende markt vormde Hagemeyer een uitzondering. Het aandeel Hagemeyer, dat de laatste tijd door de Aziatische crisis een behoorlijke val heeft gemaakt, boekte een winst van 90 cent op 80,90 gulden. Océ noteerde een winst van 3,50 gulden op 225,80. Kennelijk bestaat optimisme over de resultaten die het bedrijf vandaag na sluiting van de beurs zal publiceren.

Hoogovens moest 2,50 prijsgeven, waardoor het staalconcern aan het eind van de ochtend 78,80 noteerde. Er bestaat vrees voor toenemende prijsconcurrentie uit het Verre Oosten door de grote koersverliezen van diverse Aziatische valuta. Koninklijke Olie verloor 1,60 gulden op 105,40 en Heineken liet vijf gulden liggen op 364 gulden. KLM noteerde aan het eind van de ochtend 72,90, een verlies van 1,80.

In Amsterdam opende de dollar vandaag met een koers van 2,0415 gulden, vergeleken met een ook al lagere slotkoers van 2,0460 gulden gisteren.

NEW YORK. De effectenbeurs van New York kon zich gisteren opnieuw niet onttrekken aan de malaise op de financiële markten in Azië. De koersen stonden onder druk, omdat de angst groot is dat de financiële crisis in de Aziatische regio zijn weerslag zal hebben op de resultaten van Amerikaanse bedrijven. De Dow Jones-index moest 99,64 punten (1,2 procent) prijsgeven op 7802,63.

TOKIO De Nikkei-index in Tokio verloor snel na de opening bijna 300 punten en belandde ver onder de grens van 15.000 punten. Het verlies bleef uiteindelijk beperkt tot 24,08 punten, op 14.995,10.