Eis van levenslang voor moord op portier

ALKMAAR, 9 JAN. Officier van justitie H. Dankmeijer heeft gisteren voor de rechtbank van Alkmaar levenslang geëist tegen de 23-jarige Amsterdammer C.T. Hij wordt verdacht van moord op de portier van discotheek The Drome in Heerhugowaard.

De schietpartij, op 23 februari vorig jaar, begon in de discotheek en verplaatste zich later naar buiten. T. werd voor het neerschieten van twee andere personen op dezelfde avond twee keer poging tot moord ten laste gelegd. Er vielen bij de schietpartij twee doden en zeven gewonden.

Volgens de officier kregen T., zijn broer en enkele vrienden op de bewuste avond in The Drome ruzie om meisjes. De Turkse portier E. Kocer (40) probeerde T.'s broer uit de discotheek te verwijderen. In de consternatie die daarbij ontstond schoot T. de portier van achteren in zijn rug en in het hoofd.

H. Dankmeijer sprak van “een lafhartige standrechtelijke executie” en van “moord met voorbedachten rade”. Tijdens de schietpartij die buiten volgde schoot T. twee mensen neer die zwaar gewond raakten. Zeven mensen raakten in totaal gewond. T.'s broer kwam om het leven.

Tegen een 21-jarige vriend van de broer en een 26-jarige man uit Hoorn eiste de officier woensdag respectievelijk acht en zeven jaar cel wegens betrokkenheid bij de schietpartij. Zij verklaarden uit noodweer te hebben gehandeld. De man uit Hoorn schoot T.'s broer in het hoofd.

Ook hoofdverdachte T., van Surinaamse afkomst, beriep zich op noodweer. Op basis van de ruim honderd getuigenverklaringen is dit niet te bevestigen, maar er is ook geen duidelijk beeld mee te reconstrueren van de werkelijke toedracht.

T.'s advocaat noemde de verklaringen te tegenstrijdig om te bewijzen dat zijn cliënt de dader is. Ook zouden er tijdens het onderzoek veel fouten zijn gemaakt. Hij vroeg daarom om vrijspraak.

Op de eis tot levenslang volgde luid applaus vanaf de publieke tribune. Twee keer eerder had de rechtbankpresident bij instemmend geklap al tot stilte gemaand met een “we hebben de plicht om te luisteren om de waarheid boven tafel te krijgen”. Nu liet hij het toe.

T. stond gisteren ook terecht voor tweemaal poging tot doodslag tijdens een schietpartij in een Amsterdamse coffeeshop op 26 januari 1995. Twee personen raakten toen gewond. Hier waren de getuigenverklaringen afdoende. Officier Dankmeijer noemde een en ander een “uiterst macabere” opsomming en concludeerde dat T. een “gevaarlijk, nietsontziend heerschap” is die “zijn pistool als eerste levensbehoefte” ziet.