Een Nederlander in Detroit

De familie Vester heeft een bewogen jaar achter de rug. Jan-Willem Vester (39), werkzaam bij General Motors in Nederland, hoorde in mei over een baan bij Cadillac in Detroit. In september gingen ze over.

Vester, nu assistant-director voorlichting bij Cadillac, laveert zijn reusachtige Cadillac DeVille nu over de brede straten van Motown alsof hij er al jaren woont. “Amerika heeft voor mij altijd al een lokroep gehad”, zegt Vester. “Het is hier allemaal wat weidser en grootser. Om dat een keer van dichtbij te ervaren en het dagelijks leven mee te maken is een fantastische ervaring.”

Vester kon bij aankomst in Detroit meteen aan de slag met de voorbereiding van de Amerikaanse introductie van de Cadillac Seville, die deze week plaatsvond. “De nieuwe Seville mikt op de wereldmarkt”, zegt Vester, “en om dat te begeleiden ben ik naar Detroit gehaald. Het is de eerste Cadillac die vanaf het begin met de wereldmarkt in het achterhoofd is ontwikkeld. De introductie had plaats in Frankfurt en de auto is ook al in Tokio getoond.”

De Seville moet een visitekaartje van Cadillac worden. Cadillac is na Mercedes de meest bekende autonaam ter wereld en GM wil daarvan profiteren. Twintig procent van het nieuwe model moet geëxporteerd worden.

Een van de taken van Vester is het internationaal promoten van de Seville en het overbrengen van Europese ideeën over hoe je auto's aan de man brengt. In de VS heeft de naam Cadillac een spreekwoordelijke klank. Een dure, modieuze schoen van kwaliteit is al gauw de Cadillac onder de schoenen. “Zelf leer ik natuurlijk veel over hoe ze het hier doen”, zegt Vester, “maar ik kan mijn collega's bijvoorbeeld ook vertellen dat Cadillac in Europa toch net een tikkeltje minder bekend is dan in de VS.”

Bij GM Nederland werkte Vester, van oorsprong autojournalist, vooral voor Opel, en sporadisch voor Cadillac en Chevrolet. GM importeert alleen die merken in Nederland omdat de ondersteuning in de vorm van onderdelen, training van monteurs en dealers zoveel kost dat het niet de moeite is om bijvoorbeeld ook Buick, Pontiac en Oldsmobile aan te bieden.

Detroit is voor iedereen die affiniteit heeft met auto's een stad met een magische klank. “Er ligt hier zoveel automobielgeschiedenis”, zegt Vester. “Voor mij is dit een lot uit de loterij.” Vester zegt dat hij zich nog elke dag loopt te verbazen over de stad en het land. Detroit kent gedeeltes waar je het hoofd over schudt, zo vervallen en verpauperd. Vester: “Soms sta ik vast in het verkeer en dan denk ik: ik draai even de weg af en ga binnendoor. Dan zie je heel rare stukken van de stad. Maar ook dat zijn ervaringen die ik niet wil missen.”