Chinese bond trekt zwemster en coach terug

ROTTERDAM, 9 JAN. China heeft vandaag de gisteren in Sydney aangehouden zwemster Yuan Yuan teruggetrokken voor de WK in Perth. Yuan werd op de luchthaven van Sydney door de douane betrapt op het bezit van flesjes met een verdachte substantie. Uit testen blijkt dat het gaat om groeihormonen, bevestigde vandaag een woordvoerder van de Australische minister Truss, die verantwoordelijk is voor douanezaken.

Yuan Yuan, vice-wereldkampioen 200 meter schoolslag, reisde wel naar Perth, maar mag van de Chinese Sport Commissie niet meedoen aan wedstrijden. Dat zei official Shui Bin in Peking. Ook de coach Zhou Zhewen is geschorst. De commissie verklaarde dat de gevonden flesjes van Zhewen waren. Hij zou ze hebben meegenomen voor een Chinese vriend die in Australië woont. Yuan wist volgens de Chinese autoriteiten niets van de flesjes af en de coach wist niet dat in Australië een verbod op invoer van groeihormonen geldt.

De Chinese official verwacht dat verdere disciplinaire maatregelen volgen. De Chinese zwembond kondigde aan een diepgaand onderzoek in te stellen. “De zwembond onderzoekt de zaak en heeft daarbij contact met de autoriteiten ter plaatse”, zei een woordvoerster van de Chinese Sport Commissie. Ze liet weten dat in China geschokt en verrast is gereageerd op de ontdekking in de bagage van de zwemster.

De douane doorzocht bij aankomst in Sydney de tassen van de Chinese zwemploeg. In een thermosfles in de bagage van Yuan vond de douane 26 flesjes. Dertien hiervan waren gevuld met een zoutachtige substantie. De andere dertien waren voorzien van een etiket waarop stond dat ze somatropin bevatten, een menselijk groeihormoon.

De Australische zwemcoach Don Talbot had zijn oordeel direct klaar. “Deze keer zijn ze op heterdaad betrapt met de handen in de snoeptrommel. Ik ben maar wat blij dat ze zijn gepakt.” De coach heeft de Chinese zwemmers al talloze malen beschuldigd van doping. De Britse topsportcoördinator Deryk Snelling suggereerde China helemaal van het WK uit te sluiten. “Het zal een hoop mensen treffen, maar het is de enige manier om hen de boodschap over te brengen.”

De Nederlandse vrouwenwaterpoloploeg is na twee wedstrijden al zeker van een plaats in de kwartfinales. Oranje zette vandaag in Perth de tweede groepswedstrijd eveneens in winst om. Kazachstan werd met 19-4 (6-1 5-1 5-1 3-1) verslagen. Topscorer werd Karin Kuipers met vijf treffers. Ingrid Leijendekker en Gillian van den Berg scoorden elk drie keer. Marjan op den Velde luisterde haar 28ste verjaardag op met één treffer. “Het was prijsschieten”, vond coach Van Hardeveld.

De bondscoach had meer verwacht van Kazachstan. “In '92 en '93 leken die meisjes op weg naar het niveau van Rusland. Wij wonnen beide wedstrijden, maar de verschillen waren beduidend kleiner. Sindsdien hebben wij niet meer tegen ze gespeeld. Ze zijn in de afgelopen jaren afgezakt naar een bedenkelijk niveau.” Na de overwinningen op Griekenland (8-2) en Kazachstan begint Nederland aan het grote werk. Italië is de volgende tegenstander, gevolgd door titelverdediger Hongarije.