CAS HOUDT UITVERKOOP

Even een oude koe uit de sloot halen. In 1994 stopte kok Jon Sistermans met het RTL4-programma 'Koken met sterren', waarin hij samen met Catherine Keijl kookte voor bekende en prominente Nederlanders. Sistermans wilde niet langer uit pakken en zakken koken van firma's die daarvoor betaalden. Hij werd opgevolgd door collega Cas Spijkers die, zoals we nu al jarenlang hebben kunnen zien, geen moeite heeft met fabrieksvoedsel.

In het blad Misset-Horeca (september 1994) zei Spijkers: “Waar het om gaat is dat je van die produkten iets goeds maakt. Ik ga natuurlijk niet bij zo'n soep uit een pakje roepen: oh wat een lekker soepje, als ik er eerst nog wat julienne-prei in heb moeten gooien.” Al vier jaar lang wordt Spijkers, een van de mede-oprichters van Eurotoques, een club van koks die alleen met de beste ingrediënten willen werken, door collega's en journalisten kritisch op de vingers gekeken. Daar gaat veel tijd in zitten. Cas houdt, zo blijkt uit een relatiegeschenk-kookkalender die mij door The Greenery International (een organisatie van de Nederlandse voedingstuinbouw, waarbij 12.000 telers van groenten en fruit en paddestoelen zijn aangesloten), uitverkoop.

Het is een beetje een rare kalender met reclame en kortingsbonnen voor allerlei Princess-keukenapparaten, waaraan Spijkers zijn naam verkocht heeft en voor BK-pannen (idem dito), met recepten en tips en foto's van borden met eten met op de achtergrond de potten en zakjes die bij het koken werden gebruikt. De ene keer wordt wel het merk van bijvoorbeeld olijfolie genoemd (zowel Epifine als Carbonell hebben de portemonnee getrokken), een andere keer mag je zelf je olie bepalen. De kassa van Cas rinkelt er op los. Het cijfer voor geloofwaardigheid en eerlijke voorlichting is een nul.

Cas kookt onder andere met Koeleman-augurken, Unox-rookworst, Unox-hotdogs, Unox-kerrieroom- en champignonroomsoep, Aart's stoofpeertjes, basterdsuiker van CSM, Bolletje Kanelly's, Calvé Aardappel Anders, Uniekaas, gorgonzola en mozzarella van Grandioso; ansjovis, pijnboompitten, tomatensaus, ravioli en nog heel veel meer van Epifine en allerlei kalfsvlees van de firma Peter's Farm. Cas Spijkers wenst de gebruikers van deze kalender veel kookplezier en schrijft: “De recepten vormen een frisse kijk op de hedendaagse kookkunst.”

Vandaag een recept voor een zelfgemaakte lichtgebonden spruitjes-appel-kerriesoep. Fruit de gepelde en gesnipperde ui in de boter zacht en glazig. Roer de bloem door de ui en laat dit mengsel onder voortdurend roeren ongeveer twee minuten zachtjes pruttelen. Voeg, terwijl de garde blijft doorroeren, beetje bij beetje de hete bouillon toe. Breng alles aan de kook en doe de spruiten en de kerrie in de soep. Laat ze circa vijf minuten zachtjes koken. Steek met behulp van een bolletjes-uitsteker bolletjes uit de geschilde appel en doe deze appel-bolletjes meteen bij de soep, die nog een minuut zachtjes kookt. Dien de hete soep, die op smaak is gebracht met zout en peper, op in kommen of soepborden. Schep in elke kom een lepel crème fraîche en strooi er selderij op.

3/4 liter vleesbouillon 1 grote ui 250 gram kleine spruitjes 1 zoet-zure appel 2 eetlepels kerriepoeder fijngehakte bladselderij 30 gram boter 30 gram bloem crème fraîche zout en peper