Brein achter aanslag WTC krijgt 240 jaar

WASHINGTON, 9 JAN. De 29-jarige Ramzi Ahmed Yousef is gisteren door een rechtbank in New York veroordeeld tot 240 jaar gevangenisstraf. Hij zou in februari 1993 de bomaanslag op het World Trade Center in New York hebben georganiseerd, waarbij zes mensen omkwamen en naar schatting duizend mensen gewond raakten.

“U bent een apostel van dood en vernietiging”, oordeelde gisteren rechter Kevin Duffy. “Dat was uw God, meester en enige geloof.” Yousef antwoordde: “Ja, ik ben een terrorist en daar ben ik trots op.”

De rechter deed de aanbeveling dat Yousef zijn gevangenisstraf in vrijwel complete isolatie doorbrengt, en veroordeelde hem tevens tot een boete van 4,5 miljoen dollar en 250 miljoen dollar aan smartengeld en schadevergoeding, zodat eventuele rechten op boeken en films aan zijn slachtoffers toevallen.

Yousef is de vijfde verdachte die is veroordeeld in verband met de WTC-aanslag. Vier medeplichtigen kregen samen 240 jaar celstraf. Een zesde verdachte, de 26-jarige Eyand Ismail, wacht nog op zijn vonnis. Hij wordt ervan verdacht de bestelbus vol explosieven in de parkeergarage van het WTC te hebben geparkeerd. Tien andere moslimextremisten, waaronder de blinde Egyptische sjeik Omar Abdel Rahman, werden twee jaar geleden tot levenslang of hoge celstraffen veroordeeld wegens het beramen van aanslagen op verkeerstunnels en publieke gebouwen in New York en op de Egyptische president Mubarak.

Ramzi Yousef ontvluchtte de VS na de aanslag op het WTC in 1993, waarschijnlijk naar de Filippijnen. Daar bracht hij zijn tijd door met het beramen van aanslagen op Amerikaanse lijnvliegtuigen, waarvoor hij in 1996 al schuldig is bevonden. De straf in die zaak is echter nog niet uitgesproken om het juryoordeel in de WTC-zaak niet te beïnvloeden. Bij een bomaanslag op een lijnvlucht van Philippines Airlines naar Japan in december 1994, die kennelijk als vingeroefening was bedoeld, kwam een Japanse passagier om het leven.

Yousef werd in Pakistan opgepakt, naar welk land hij was gevlucht nadat de Filippijnse politie in januari 1995 bij een brand in zijn appartement in Manila explosieven, handleidingen voor het maken van bommen, belastende brieven en een computer met vluchtgegevens aantrof. Op weg naar de VS zou hij tegen agenten zijn teleurstelling hebben uitgesproken over het feit dat de torens van het WTC niet waren ingestort en dat hij slechts zes slachtoffers had gemaakt. (AFP, Reuters)