Asielzoekster van zeven jaar sinds maandag vermist

EINDHOVEN, 9 JAN. Een asielzoekster van zeven jaar afkomstig uit Somalië wordt sinds afgelopen maandag in Eindhoven vermist.

Toen verloor haar 21-jarige zus haar in een bus uit het oog, aldus een woordvoerder van de politie.

Het meisje, Libin Mohamed Ali Ahmed, verblijft sinds eind november met haar zus in Nederland. Het tweetal woont in het asielzoekerscentrum Beatrixoord aan de Oischotsedijk in Eindhoven. Maandag gingen beide zusjes met de bus naar het NS-station. In verband met de drukte zaten ze niet bij elkaar. Bij het station stapte het oudste meisje uit in de veronderstelling dat haar zusje volgde. Toen zij omkeek was haar zusje weg.

De vermissing is pas woensdag door het asielzoekerscentrum bij de politie gemeld. Volgens de woordvoerder van de politie heeft het oudste meisje door taalproblemen niet duidelijk kunnen maken dat ze haar zusje was kwijtgeraakt. Het asielzoekerscentrum Beatrixoord bevestigt dat er iets mis is gegaan “in de communicatieve sfeer”. “De oudere zus heeft verschillende berichten doen uitgaan, waardoor ons de ernst van de zaak is ontgaan”, aldus een woordvoerder van het centrum.

De politie onderzoekt op het moment wat de 21-jarige zus precies gezegd heeft.

Verder is de politie afhankelijk van tips van getuigen die de meisjes maandag wellicht hebben gezien. Ook is een internationaal opsporingsbericht uitgevaardigd. Dat betekent dat ook rekening wordt gehouden met een eventueel verblijf van het meisje in het buitenland. “Vooralsnog gaan wij niet uit van een misdrijf. Wij houden het op vermissing, maar we hebben wel de buurlanden gewaarschuwd”, aldus de politiewoordvoerder.

Ruim een jaar geleden bleek dat uit het asielzoekerscentrum Beatrixoord in anderhalf jaar tijd ongeveer honderd jonge meisjes zijn verdwenen. Het gerucht dat de meisjes door criminele organisaties in de prostitutie worden gedreven, is nooit bevestigd. De politie sloot vrouwenhandel toen niet uit. Ook uit andere asielzoekerscentra verdwenen vorig jaar opvallend veel minderjarige meisjes. Justitie, marechaussee, directies van opvanghuizen en asielzoekerscentra zeggen naar aanleiding van de verdwijningen steeds: als een kind wil weglopen, kunnen wij het niet tegenhouden.

Gisteren verschenen een foto en het signalement van het zevenjarige meisje op de voorpagina van de regionale bladen. Dat heeft vooralsnog twee tips opgeleverd, die de politie vandaag gaat uitzoeken. Ook het TROS televisieprogramma Vermist heeft aandacht besteed aan de vermissing. Vier mensen reageerden met de mededeling het meisje gezien te hebben. Ook daar gaat de politie achteraan.

Het oudste meisje was opvallend gekleed: zij droeg een knalgele lange stoffen jas en heeft één arm in het gips. Het kleine meisje had een blauwe doorzichte regenjas aan. De politie heeft de buschauffeur van de bus gesproken waarmee de meisjes naar het station gingen, maar hij weet zich de passagiers niet meer te herinneren.