Altijd achter de computer

Kruip je meteen achter de computer als je uit school komt? Als je achter de computer net midden in een spannend gevecht zit en je wordt geroepen om te komen eten, schreeuw je dan dat ze je met rust moeten laten? En als je broer of zus op de computer willen en je hebt je level nog niet uitgespeeld, krijgen jullie dan ruzie?

Als je drie keer 'ja' hebt gezegd op deze vragen, dan ben je misschien computerverslaafd.

Echt computerverslaafd ben je pas als je de hele dag op school er al naar verlangt om weer achter het beeldscherm te zitten. Terwijl je moet rekenen bedenk je bijvoorbeeld hoe je de vijand moet vernietigen waar je gisteren zoveel levens aan verloor. Daardoor heb je je sommen niet af, krijg je een slecht cijfer en op je donder.

Thuis laten ze een computerverslaafde vaak zijn gang maar gaan omdat hij geïrriteerd en boos reageert als hij wordt gestoord in zijn spel. Zelf merk je het misschien niet eens als je verslaafd bent. Maar als je ouders, je broertjes en zusjes en je leraren het heel vervelend vinden dat je steeds achter de computer zit, dan ben je toch verslaafd.

De enigen die van je verslaving geen last van hebben zijn je vriendjes en vriendinnetjes die net zo verslaafd zijn als jij. In de pauze op school praat je alleen maar met hen, over computerspelletjes. En na school bellen en emailen jullie handige truuks aan elkaar door. En iedere dag kijk je op internet of er nog nieuws is over je spel.

Als de computerverslaving een tijdje duurt zijn verslaafde kinderen niet alleen vervelend voor anderen. Het gaat dan niet goed met henzelf. Ze zijn moe omdat ze te laat naar bed gaan. Ze hebben buikpijn omdat ze hun eten naar binnen proppen en hun poep ophouden. Ze halen lage cijfers op school omdat ze hun hoofd niet bij de les hebben. Soms spijbelen ze zelfs om stiekem achter de computer te kunnen zitten.

Kinderen raken meestal alleen verslaafd aan spelletjes of aan gokken. Maar als je ouder wordt kun je nog aan veel andere dingen verslaafd raken. Zoals aan sigaretten, alcohol, drugs, pillen, seks, eten, aan hardrijden in auto's, of aan werken. Bij gokken en spelletjes en hardrijden raak je verslaafd aan de spanning en sensatie. Bij alcohol, sigaretten en drugs veroorzaken de stoffen die je binnen krijgt de verslaving. Verslaafden proberen altijd om een lekker gevoel te krijgen, om opgewonden te raken, of om iets spannends mee te maken. En als het gevoel voorbij is doen verslaafden er alles aan om de spanning en hun lekkere gevoel weer terug te krijgen.

Niet ieder kind dat computerspelletjes spannend vindt raakt er aan verslaafd. Als je ouders zich er niet veel van aantrekken en je maar zo'n beetje je gang laten gaan dan raak je makkelijker verslaafd dan wanneer ze boos worden als je niet komt eten en niet op tijd naar bed gaat. Leuk is het niet als je vader of je moeder je achter de computer vandaan sleurt, maar het betekent wel dat ze aandacht voor je hebben en zich zorgen over je maken. Of je verslaafd raakt ligt niet alleen aan het gezin waarin je leeft, maar net zo goed aan jezelf. Sommige mensen hebben genen waardoor ze geschikter zijn om verslaafd te raken. En mensen die depressief zijn raken ook makkelijker verslaafd.

Computerverslaving gaat meestal vanzelf over. Als je een spelletje heel vaak hebt gespeeld weet je precies hoe het gaat en is het niet meer zo spannend. Het wordt dan kinderachtig en je speelt het niet meer.

Grote mensen zeggen vaak dat het slecht voor je is om lang achter de computer te zitten, of dat het niet goed voor je is om vechtspelletjes te spelen. Onderzoekers weten niet niet of dat waar is. Kinderen die veel computerspelletjes spelen zijn wel dikker dan kinderen die veel buiten spelen en sporten. Maar als je een boekenwurm bent kun je ook makkelijk dik worden. Computerspelletjes zijn wel goed voor je reactievermogen en je behendigheid. Je leert ook goed om je te herinneren waar je bent. Je kunt beter diepte zien in een plat beeld. Door spelletjes te spelen leer je je tot het uiterste te concentreren en kun je snel oplossingen bedenken voor nieuwe problemen. En je kunt lekker je agressie kwijt. Volwassenen zijn vaak bang dat kinderen in het echt nadoen wat ze in vechtspellen op het scherm zien. Daar zou je iedere dag de gruwelijkste moorden van moeten krijgen, maar hoor jij vaak dat kinderen moorden?