Algiers: geen onderzoek; EU stuurt missie naar Algerije

BRUSSEL, 9 JAN. De Europese Unie stuurt een missie naar Algerije, waar de afgelopen twee weken honderden burgers zijn vermoord bij aanvallen op dorpen. Algiers stemt in met de missie, op voorwaarde dat deze zich beperkt tot hulp bij de strijd tegen terrorisme en geen onderzoeksmissie is.

Volgens een Britse diplomaat in Brussel is de missie niet bedoeld als onderzoeksmissie, maar is het doel het aanbieden van humanitaire hulp en het voeren van gesprekken met de Algerijnse regering over de vraag hoe de moordpartijen in de toekomst te voorkomen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, momenteel voorzitter van de Europese Unie, maakte gisteren de missie bekend. “Dit is een belangrijkste eerste stap, die de EU zal helpen beter zicht te krijgen op de situatie ter plekke”, aldus Cook. “Het zal de Europese Unie ook in staat stellen de Algerijnse regering onze bezorgdheid over te brengen over de veiligheidssituatie in Algerije en onze wens om humanitaire hulp te bieden.”

Dinsdag moet worden besloten wanneer de EU-missie zal vertrekken en op welk niveau deze zal zijn. De missie zal bestaan uit vertegenwoordigers uit Groot-Brittannië, Oostenrijk en Luxemburg: huidig, komend en vorige voorzitter van de EU. Bedoeling is dat deze zogeheten trojka verslag uitbrengt aan de EU-ministers van Buitenlandse Zaken die op 26 januari in Brussel vergaderen.

“We hopen ten zeerste dat ze ons voorstel zullen accepteren op de manier waarop het is bedoeld, namelijk de wens om de Algerijnse regering te helpen het de bevolking te bevrijden van terrorisme”, aldus Cook gisteren. De Britse premier Tony Blair beschreef de moorden in Algerije gisteren als “verschrikkelijk”. Blair zei dit op een persconferentie na afloop van overleg met de voorzitter van de Europese Commissie in Londen over het Britse voorzitterschap. De EU-missie naar Algerije was een van de onderwerpen van hun gesprek. Tot zover onze correspondent.

De Algerijnse autoriteiten hadden tot dusverre alles wat ze zagen als buitenlandse inmenging in hun interne aangelegenheden van de hand gewezen. Temidden van zware internationale druk stemde de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmad Attaf, gisteren echter in met de EU-missie “op voorwaarde dat zij een duidelijk doel heeft (..) hoe de strijd tegen het terrorisme aan te pakken”. “Als het werkelijke doel is van het Europese initiatief om samenwerking in de strijd tegen het terrorisme aan te bieden, dan bewijst dit een bewustwording en vooruitgang bij de EU die wij verwelkomen”, aldus de minister tegenover de staatstelevisie. Hij onderstreepte dat Algerije “nu niet en nooit” een onderzoeksmissie zal aanvaarden “omdat de zaken in Algerije duidelijk liggen: er is een staat die met zijn legitieme middelen strijdt tegen het terrorisme”. (Reuters)