'Afwezigheid Postma is sneu maar fair'

In Helsinki zijn vanmiddag de Europese kampioenschappen allroundschaatsen begonnen. Grote afwezige is titelhouder Ids Postma. Pijnlijk maar eigen schuld, vindt bondsvoorzitter W. Schenk.

HELSINKI, 9 JAN. Velen spreken er schande van, maar voor de voorzitter van de Nederlandse schaatsbond (KNSB), W. Schenk, is het volstrekt logisch dat Europees kampioen Ids Postma ontbreekt bij de Europese kampioenschappen allround in Helsinki. Postma verblijft enkele duizenden kilometers zuidelijker, in Inzell. “Ik ben de eerste om te betreuren dat hij er hier niet is en de organisatie zal het ook niet leuk vinden. Het toernooi wordt er natuurlijk niet mooier door. Maar hoe pijnlijk het ook is, het hoort bij topsport”, zei Schenk gisteren in Helsinki.

Tussen de NK afstanden van drie weken geleden in Heerenveen en de kerstdagen had bondsvoorzitter Schenk nogal wat mensen aan de telefoon die er bij hem op aandrongen dat het dagelijks bestuur de beslissing van het sectiebestuur langebaan zou terugdraaien. “Ik begrijp dat wel, maar het verhaal is heel simpel”, zei Schenk. “Het sectiebestuur heeft zijn eigen verantwoordelijkheid.”

Schenk wees erop dat schaatsers, coaches, begeleiders en de topsportcoördinator van de bond er voor het begin van het seizoen mee akkoord zijn gegaan dat de NK afstanden niet alleen een olympisch kwalificatietoernooi zouden zijn. Daar zouden ook de plaatsen voor het EK in Helsinki worden verdiend; drie bij de mannen en drie bij de vrouwen.

De nummers één en twee van het fictieve klassement over de 1.500 en de 5.000 meter bij de mannen en de 1.500 en 3.000 bij de vrouwen zouden automatisch worden afgevaardigd, nummer drie zou door het sectiebestuur langebaan van de KNSB worden aangewezen. In beide gevallen, zowel bij de mannen als de vrouwen, werd dat de nummer drie in het fictieve klassement, respectievelijk Jelmer Beulenkamp en Sandra 't Hart. Nummer vier Postma ging ervan uit dat hij als titelhouder zou worden aangewezen om zo in Finland zijn titel te kunnen verdedigen. Maar dat pakte anders uit.

Schenk: “Die aanwijsplek heb je voor het geval een schaatser valt of gehinderd wordt. Dat soort dingen was nu niet aan de orde. Postma had zich op de 5.000 meter in Heerenveen iets minder moeten sparen. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar hij heeft net iets te hard aan de handrem getrokken.” Toen voor Postma duidelijk was dat hij op de 5.000 meter geen goeie tijd meer zou kunnen schaatsen voor olympische kwalificatie en het wat rustiger aan besloot te doen, stond hij er niet bij stil dat hij daarmee ook zijn kwalificatie voor het EK allround in gevaar bracht. Schenk doet de vergissing van Postma af als “een black-out”.

In een eerste reactie op de beslissing van de bond om hem niet aan te wijzen voor het EK, dreigde Postma met schaatsen te stoppen. Dat dreigement nuanceerde de Fries even later door te stellen dat hij volgend seizoen niet meer voor de bond wil rijden. Bart Veldkamp, die voor België uitkomt, zei gisteren in Helsinki dat hij Postma graag terzijde wil staan als die voor een solo-avontuur kiest. Veldkamp vindt dat de bond de Europees kampioen “een naaistreek” heeft geleverd.

Voor Schenk is de reactie van Postma begrijpelijk maar geen reden voor een gesprek. Het conflict komt pas ter sprake bij de evaluatie aan het einde van het seizoen. Wel voerde bondsbestuurder Ard Schenk (geen familie van de voorzitter) een zalvend telefoongesprek met Postma. De Fries kon zijn afwezigheid in Helsinki deze week alweer relativeren. Hij zei dat het EK niet past in zijn voorbereiding op de Spelen, een mening die bondscoach Gemser al langer had.

Rintje Ritsma ziet deelname aan het EK wel als een goede voorbereiding op de Spelen. De privérijder die vorig seizoen door Postma werd onttroond als Europees- en wereldkampioen, heeft net als de twee overige Nederlandse mannen in Finland, Falko Zandstra en Jelmer Beulenkamp, begrip voor het besluit van de bond om Postma thuis te houden. “Dat is topsport. Iedereen wist van tevoren dat je je bij de NK afstanden ook kon kwalificeren voor het EK.” Anderzijds is Ritsma er een voorstander van dat de regels zodanig aangepast moeten worden dat elke kampioen zijn titel kan verdedigen, bijvoorbeeld door een wildcard toe te kennen.

Hoewel Ritsma zijn zevende EK als “een trainingstoernooi” voor de Spelen beschouwt, hoopt hij in het onoverdekte Oulunkylä-stadion goed voor de dag te komen. “Alles loopt goed, de korte en de lange afstanden.” In het Vikingschip in Hamar trainde de Europees kampioen van 1994, '95 en '96 de afgelopen week vooral op zijn 'opening'. “Je kan hier je lichaam nog een flinke prikkel geven. Ook mentaal is het een goede voorbereiding op Nagano, omdat je hier nog één keer een zware periode kan draaien.”

Zandstra, vorig jaar achter Postma en Ritsma derde bij het EK allround, hoorde deze week tot zijn verrassing dat hij in Helsinki nog een baanrecord op de vijf kilometer heeft; 7.00. De Fries reed die tijd bij wereldbekerwedstrijden in het seizoen 1991-'92, nog vóór de Olympische Spelen in Albertville. Het wereldrecord op de vijf kilometer staat sinds een maand met 6.30,63 minuut op naam van Gianni Romme. Zandstra brak in de afgelopen week ook een record, zijn p.r. op de 1.000 meter. “Zoals ik nu schaats, moet ik hier bij de eerste drie kunnen komen.”