WK-zwemster uit China aangehouden

ROTTERDAM, 8 JAN. De douane op de luchthaven in Sydney heeft vanmorgen een van de Chinese zwemsters voor de WK in Perth aangehouden. Ze was in het bezit van dertien flesjes met een substantie die volgens een woordvoerder van de luchthaven lijkt op groeihormonen. De zwemster, die met een groep van 29 deelnemers en officials uit Peking kwam, zei dat de producten van haar coach waren.

De stof in de flesjes zullen op zijn samenstelling worden onderzocht. De Australische vertegenwoordiger van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Phil Coles, liet in een eerste reactie weten dat het nog te vroeg is om de ontdekte flesjes in verband te brengen met het gebruik van doping door de Chinese zwemploeg. “Als de substantie wel verboden blijkt te zijn, dan is het een zeer trieste dag voor de zwemsport en voor de sporters die het tegen het team uit China opnemen”, zei Coles. De internationale zwemfederatie FINA wilde nog geen reactie geven.

Ondanks de 23 positieve gevallen van dopinggebruik sinds 1990 hebben de Chinese officials steeds ontkend dat er door hun zwemsters prestatiebevorderende middelen zijn en worden gebruikt.

De Duitse zwemcoach Winfried Leopold die wegens zijn betrokkenheid bij dopingpraktijken in de voormalige DDR aanvankelijk werd geweigerd bij de WK in Perth moet toch worden toegelaten. Dat heeft het Hooggerechtshof in Australië vandaag bepaald. Leopold heeft inmiddels zijn accreditatiebewijs teruggekregen.

De Duitse zwemfederatie had de maatregel van de FINA met spoed aangevochten bij het hof in Perth. Leopold gaf bij zijn benoeming als coach zes jaar geleden zijn aandeel in de vroegere dopingkwesties in de DDR al toe. Daarmee was voor de Duitse bond de zaak afgedaan. De FINA legt zich nog niet bij het besluit van de rechter neer. Via de anti-dopingcommissie probeert het bestuur Leopold alsnog te schorsen.