Voorkeur; Theater

DE WERELDVERBETERAAR Peter De Graef is in dit stuk van Thomas Bernhard een afzichtelijke man van wie we toch gaan houden. Met buitenproportioneel verbaal geweld verzet de man zich tegen zijn fysieke onttakeling en tegen de vrouw die hij nodig heeft: dat is lachwekkend en prachtig. Het groteske schaduwspel op het knalgele achterdoek (regie: Dirk Tanghe) zorgt voor een spookachtige sfeer. 14 jan Heerlen Stadsschouwburg.

DE NOTENKRAKER Buiten Amsterdam is er een uitstekende, met veel vaart en virtuositeit gedanste Belgische productie van dit stuk te zien, gemaakt door André Prokovsky en uitgevoerd door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. 10, 11 jan Roeselare CC De Spil, 13 jan Enschede Twentse Schouwburg.

KUNST Theater Teneeter speelt werk van de Frans-Iraanse schrijfster Yazmina Reza. Een krachtige voorstelling waarin drie vrienden elkaar naar het leven staan, louter en alleen omdat een van hen een compleet wit schilderij heeft gekocht. De drie acteurs in de regie van Matthijs Rümke zijn ongemeen aan elkaar gewaagd. 9 jan Rotterdam Schouwburg, 11 jan Harderwijk Catharinakapel, 15 jan Barendrecht Het Kruispunt.

EN VERDER 'T gelag Met de maskers uit een feestartikelenwinkel haalt poppenspeler Fred Delfgaauw herinneringen op aan een pijnlijk verleden. 10 jan Zevenaar De Bommersheuf, 13 jan Terneuzen Zuidlandtheater; Alles mag Parodistische scènes door de excellente acteurs George van Houts en Tom de Ket. 9 jan Tilburg Schouwburg, 13 jan Alkmaar De Vest, 14 jan Zwolle Odeon, 15 jan Breda Chassé Theater; Sop Rake persiflages en spitse observaties in het debuut van de caba- retière Sanne Wallis de Vries. 9 jan Vlissingen Vestzaktheater, 10 jan Bladel Den Herd, 14 jan Emmen De Muzeval, 15 jan Drachten De Lawei; Mannen van de wereld Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 9 jan IJmuiden Schouwburg, 10 jan Purmerend De Purmaryn, 15 jan Gouda Schouwburg; Waar waren we gebleven Luchthartige rentree van Paul van Vliet met een nieuw typetje als hilarische voltreffer. 9, 10 jan Utrecht Stadsschouwburg; Tegen! Vincent Bijlo als 'integreerblinde' in een persoonlijke cabaret-solo vol wrevelige grappen. 9 jan Veenendaal De Lampegiet, 15 jan Tiel Agnietenhof; Jenny Arean met Lucretia van der Vloot Liedjes met een fraai eerbetoon aan tekst en muziek. 9 jan Amstelveen Cultureel Centrum, 13 jan Roosendaal De Kring: Cryptogram, het nieuwste en autobiografische stuk van de Amerikaanse schrijver David Mamet weer in reprise door het RO-theater 9 en 10 jan RO-theater, Rotterdam.