Voorkeur; Muziek

STUDENTENORKEST Het Nederlands Studentenorkest maakt zijn 46ste tournee, waarvan de baten ten goede komen aan de Stichting voor Vluchteling-Studenten en de Vereniging Integratie gehandicapten, olv Nicolette Fraillon. De pianist Bart van de Roer is solist in Wheatfield with Lark, in opdracht gecomponeerd door Peter van Onna. Verder: Jeu de cartes van Strawinsky en de Zesde symfonie 'Pathétique' van Tsjaikovski. 9 jan. 20u15 Petrus en Pauluskerk Bergen; 10 jan 20u15 Musis Sacrum Arnhem; 11 jan 14u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag; 12 jan 20u15 Theater aan het Vrijthof Maastricht; 13 jan 20u15 De Doelen Rotterdam; 14 jan 20u15 Concertzaal Middelburg; 15 jan muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 16 jan 20u Muziekcentrum Enschede; 17 jan 20u14 Stadsgehoorzaal Middelburg; 18 jan 20u15 Oosterpoort Groningen; 19 jan 20 uur Concertgebouw Amsterdam.

SlAGWERKFESTIVAL The Big Bang heet het slagwerkfestival dat zich van 13 t/m 22 jan afspeelt in Amsterdam, Brussel, Den Haag, Hamburg en Utrecht rond drie thema's. Het Residentie Orkest en de Slagwerkgroep Den Haag spelen 14 jan 20u15 in Vredenburg Utrecht en 16 jan 20u15 in de Dr. Anton Philipszaal Den Haag olv Reinbert de Leeuw muziek van Xenakis, Takemitsu, Scelsi en Messiaen (Chronochromie). 'De slag om de Wereld' is wereldmuziek: 16 jan 20u15 Vredenburg Utrecht; 17 jan 20u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag; 18 jan Beurs van Berlage Amsterdam; 20 jan Paleis voor Schone Kunsten Brussel. 'What' s New, What's Cool' is nieuwe muziek met mechanisch of elektronisch slagwerk: 13 jan 20u15 Vredenburg Utrecht; 15 jan Korzo Theater Den Haag; 18 jan Beurs van Berlage Amsterdam.

SEAFOOD Een nieuw kwartet met veel sample- en synthesizerwerk. Op het inlegvel van de debuut-cd 'Bait' zit, gecamoufleerd door kleurige veertjes, een gemene vishaak geplakt. 9 jan BIMhuis Amsterdam, 25 jan Provadja Alkmaar, 29 jan Theater Elcker Bussum, 30 jan Plaats NTB Delft, 1 feb Dizzy Rotterdam.

BENNINK/BORSTLAP/GLERUM Als de komende optredens net zo spannend zijn als het eerste, vastgelegd op een VIA-cd, is iedereen dit jaar een keer extra jarig. 15 jan BIMhuis Amsterdam, 17 jan SJU Jazzpodium Utrecht, 21 jan Nighttown Rotterdam, 24 jan Mahogany Hall Edam.

NOORDERSLAG De nieuwjaarsreceptie van de Nederpop met optredens van Anouk, Benjamin B, Caesar, Cords, DJ Chaos, Grumpyhead, Lo-Lite, Junkie XL, JW Roy, Orphanage, DJ Ruffneck, Skik, Solex, Suburbs, Supersub, Travolta, Travis NL, Tuesday Child en anderen. 10 jan Oosterpoort, Groningen.

EUROSLAG Aanhangsel van de Noorderslag met Europese bands in zeven Groningse zalen. Met Ashbury Faith (B) en Is Ook Schitterend (NL) in Huize Maas, Speakersluts (NL) en De Bossen (B) in Vera, Melony (Zweden) en Jammah Tammah (NL) in Grand Theatre, Sans Secours (O) en Boerenzonen Op Speed (B) in Mutua Fides, Atomopel (D) en Whipster (NL) in Koekkoek, ABN (B) en Stieber Twins (D) in Platform, Neven (B) en Mouse On Mars (D) in Simplon, Hallo Venray (NL) en internationale surprise-act in De Mingel. 9 januari Groningen.