Voorkeur; Musea

DE HAAGSE SCHOOL Ruim een eeuw geleden waren koeien en schapen, geschilderd in een weids landschap het toppunt van moderne kunst. Engelse, Schotse en Amerikaanse kunstverzamelaars waren er dol op. In de Kunsthal in Rotterdam is een grote expositie ingericht met werken van schilders van de Haagse School, zoals Mauve, de gebroeders Maris, Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls en anderen. Ze legden zich met grote vakkundigheid toe om de stemming, de sfeer van een landschap te vangen, of dat nu de koe aan de slootkant was, of de vissersschuit op het strand. 'Ik schilder geen koeien, maar lichteffecten', zei Willem Maris, en dat maakt de meeste schilderijen een plezier voor het oog. De Haagse School, een groots overzicht t/m 18 jan in de Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.

VORSTELIJK VERZAMELD De luister aan het hof van de eerste Hollandse stadhouders was vergeleken met andere Europese hoven eenvoudig. Toen Frederik Hendrik in 1625 stadhouder werd en trouwde met Amalia van Solms, moest het echtpaar zo'n beetje beginnen bij nul. Frederik Hendrik, zijn vrouw en hun adviseurs zijn een soort projectontwikkelaars geweest, waarbij het rendement niet in geld viel uit te drukken, maar in zichtbare status. Hun meest omvattende projecten waren de paleizen en uit de inventarissen van de vorstelijke verblijfplaatsen blijkt dat Frederik Hendrik en Amalia 400 tot 600 schilderijen moeten hebben bezeten. Van al die schilderijen zijn er ongeveer 150 getraceerd en daarvan hangen er (of van verwante remplaçanten) nu zo'n 50 in het Mauritshuis. Daaronder veel portretten van o.a. van Dijck, van Miereveldt en Honthorst. Vorstelijk verzameld. De kunstcollectie van Frederik Hendrik en Amalia. Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Tot 29 maart.

LANDSCHAPPEN Het Nederlandse landschap wordt al eeuwenlang laagje voor laagje ontmanteld. Die langzame verschraling laat zich slechts kennen dankzij oude schilderijen, waar zich een heel ander Nederland ontrolt. Op de tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam 'Langs velden en wegen', een overzicht van 'de verbeelding van het landschap in de 18e en 19e eeuw' met ruim 120 schilderijen en tekeningen is dat duidelijk. De chronologisch ingedeelde expositie, die ook naar de verschillende genres is gerangschikt, omvat uiteraard vele beroemde namen: Koekkoek, Schelfhout, Roelofs, Weissenbruch, Maris, Jongkind, Van Gogh, Toorop, Mondriaan, maar ook minder bekende schilders. En het Veluws Museum en gemeentehuis in Barneveld toont het oeuvre van de broers Edzard (1869-1954) en Arnold Koning (1860-1945); grotendeels landschappen, vooral van de Veluwe. Langs velden en wegen tot 3 maart in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam, dag van 10-17u. De Haagse School op de Veluwe, Arnold en Edzard Koning tot 11 jan in het Veluws Museum, Langstraat 18, Barneveld. Di t/m za van 10-17u en in het Gemeentehuis tijdens kantooruren.

AZZEDINE ALAÏA Ontwerper Azzedine Alaïa heeft met zijn kleding op grootste wijze bezit genomen van het Groninger Museum en in zijn spoor volgt een optocht van aanbeden vrouwen. Hoog ter been en slanker dan de Schepper het voor mogelijk had gehouden. Alaïa modelleert zijn ontwerpen rechtstreeks op het lichaam van zijn supervrouwen, altijd strak op het lijf als bezweringen van het lichamelijk verval. De vroegste stukken dateren uit 1979 en het meest recente een uit 1997, waar 100 meter organza voor werd gebruikt. Alaïa t/m 8 maart in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u.

EN VERDER Charles Rochussen, 1814-1894, een veelzijdig kunstenaar t/m 18 jan in Historisch Museum Rotterdam en De Atlas van Stolk, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam, di-vr 10-17u, za zo 11-17u; Archiefwinkel Rotterdam, Coolsingel 91, Rotterdam, ma-za 11-17u; Paleis het Loo, Nationaal Museum Apeldoorn, Apeldoorn, di-zo 10-17u; Een middeleeuws beeldverhaal, het Hausbuch en zijn Meester t/m 18 jan in het Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; Malevitsj werken op papier uit de collectie Khardzhiev t/m 25 jan in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13 dag 10-17u; Experiment en ruimte, Vier Spaanse beeldhouwers: Picasso, González, Miró, Chillida t/m 18 jan in het Kröller-Müller Museum, Otterlo. Di-zo 10-17u; Zwarte farao's t/m 1 febr in de Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam; Giuseppe Penone: beelden en tekeningen t/m 8 febr in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u; Collectie Sara Lee Corporation verlengd t/m 15 febr in het Singer Museum, Oude Drift 1, Laren, di t/m za 11-17u, zo 12-17u.