VNV neemt KPN Risicom over

AMSTERDAM, 8 JAN. VNV Beveiling neemt KPN Risicom over. Door de overname ontstaat het tweede beveiligingsbedrijf van Nederland met een jaaromzet van ruim 235 miljoen gulden en 2.900 medewerkers. De Nederlandse Veiligheidsdienst (NVD) blijft nummer één.

Koninklijke PTT Nederland stoot - in de aanloop naar een splitsing in een telecom- en postbedrijf - beveiligingsdochter KPN Risicom af, omdat het niet meer tot de kernactiviteiten behoort. Wel neemt KPN voor minimaal drie jaar een belang van 25 procent in VNV Beveiliging. “Daaruit blijkt onze grote betrokkenheid bij de onderneming”, licht de woordvoerder van KPN toe. Gezien de goede vooruitzichten van de beveiligingssector gaat KPN ervan uit dat ze haar aandeel met winst kan verkopen. Welke bedragen met de transactie zijn gemoeid is niet bekendgemaakt.

De aankoop van KPN Risicom is voor VNV Beveiliging belangrijk, omdat die het bedrijf in staat stelt zijn marktpositie in vooral het noorden van het land te versterken. Bovendien kan het nieuwe producten aanbieden zoals technische bewakingssystemen die KPN Risicom heeft ontwikkeld. KPN wordt een belangrijke klant van VNV Beveiliging.

De transactie is niet nadelig voor de werkgelegenheid. Alle 1.100 personeelsleden van KPN Risicom komen in dienst van VNV Beveiliging dat nu 1.800 medewerkers telt. De transactie past volgens directeur G. Long van VNV Beveiliging in de ontwikeling van de markt voor de beveiligingssector.

Die heeft te maken met schaalvergroting, hogere eisen aan opleidingen, kwaliteitszorg en nieuwe wetgeving.

VNV Beveiliging, opgericht in 1902, is de oudste particuliere beveiligingsorganisatie van Nederland. Het bedrijf opereert vanuit tien regiokantoren. KPN Risicom, opgericht in 1993, beslaat het hele veld van bewakings en beveiliging.(ANP)