Veiling van telecom-licenties; Vijf partijen azen op nieuwe mobiele netten

ROTTERDAM, 8 JAN. Bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat hebben zich vijf belangstellenden gemeld voor een vergunning voor de bouw van een nieuw landelijk netwerk voor mobiele telefonie. Omdat er maar twee vergunningen zijn, ziet het er naar uit dat die worden geveild.

Dit heeft het ministerie gisteren bekendgemaakt nadat de inschrijvingstermijn voor de vergunningen was verlopen. De komende weken wordt vastgesteld of de geïnteresseerde partijen wettelijk voor een vergunning in aanmerking komen.

Verkeer en Waterstaat streeft ernaar de veiling uiterlijk medio februari te houden. Die kan de staat honderden miljoenen guldens opleveren. Een woordvoerder wil niet zeggen welke partijen belangstelling hebben. Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Airtouch bevestigt deel te nemen. Eerder was al duidelijk dat British Telecom samen met TeleDanmark in de race is voor een vergunning en dat France Telecom, Deutsche Telekom, Rabobank en ING gezamenlijk zullen bieden. US West dat eveneens genoemd werd als belangstellende heeft zich volgens een woordvoerder niet aangemeld. Ook A2000, de Amsterdamse kabelmaatschappij waarin deze Amerikaanse onderneming een belang heeft, doet niet mee. Volgens sommige marktpartijen zou ook het Britse telecombedrijf Orange een aanvraag voor een licentie hebben ingediend, samen met het Duitse Veba. Orange was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. De twee nieuwe licentiehouders verwerven het recht te concurreren met de huidige aanbieders van mobiele telefonie op de snelgroeiende Nederlandse markt, PTT Telecom en Libertel. Hun netwerken maken gebruik van de digitale GSM-technologie. PTT Telecom exploiteert daarnaast een analoog netwerk (met abonnementen als 'Hi').

De twee vergunningen die het ministerie gaat veilen bestaan elk uit een combinatie van (Extended-)GSM (frequenties die tot voor kort bestemd waren voor militair gebruik) en DCS-1800, de opvolger van GSM, die meer telefoongesprekken per zendmast kan verwerken, maar meer zendmasten vergt. Voor deze gecombineerde netwerken zijn speciale toestellen nodig die kunnen overschakelen tussen DCS-1800 en E-GSM.

Enertel, een consortium van energie- en kabelbedrijven, maakte gisteren bekend niet mee te doen aan de veiling. De combinatie van telefonie via vaste infrastructuur en mobiele telefonie staat echter centraal in de strategie van dit telecommunicatiebedrijf. Het hoopt dan ook alsnog een partner te kunnen vinden nadat de licenties zijn verdeeld. Ook telecomaanbieder Versatel maakte gisteren bekend niet mee te doen aan de veiling.

Naast twee landelijke vergunningen komen ook 16 regionale vergunningen ter beschikking. Voor deze frequenties zijn bij het ministerie zeven aanvragen ingediend. Deze aanvragers hebben interesse in alle beschikbare regionale vergunningen.