Turkije laat illegale emigranten vrij

ANKARA, 8 JAN. Tientallen Iraakse Koerden en anderen die de afgelopen dagen in Turkije werden aangehouden bij pogingen het land illegaal te verlaten, zijn gisteren weer vrijgelaten.

Het gaat om 140 Irakezen samen met tien Marokkanen, zes Egyptenaren, zes Iraniërs, twee Pakistani's en twee Indiërs, die op drie verschillende plaatsen werden opgepakt. Turkse rechtbanken laten illegale emigranten doorgaans vrij, omdat de maximale straf - een boete van ongeveer 2 gulden - vervolging niet wettigt. Gisteren werden opnieuw 69 illegale emigranten, in meerderheid Iraakse Koerden, aangehouden, die vermoedelijk ook snel weer vrijkomen.

De Turkse autoriteiten gaven gisteren te kennen illegale migranten die erin zijn geslaagd Turkije te verlaten maar door Italië asiel worden geweigerd, niet zonder meer terug te nemen. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten dezen maar naar hun eigen land worden teruggestuurd. Vorige week nog had Turkije zich bereid verklaard allen te accepteren die vanuit Turkije waren vertrokken. De Europese Commissie heeft gisteren een oproep gedaan aan de lidstaten van de Unie om de wetgeving op het gebied van de immigratie te harmoniseren. (AP, AFP, Reuters)