Tilburg wordt een Manhattan aan de Leij

Tilburg profileert zich graag als moderne industriestad. En daarbij horen grote projecten voor bijzondere activiteiten.

TILBURG, 8 JAN. Over zo'n jaar of vijf zal niemand Tilburg nog over het hoofd kunnen zien. Dan is aan de A58, de autoweg Breda-Eindhoven, een 137 meter hoge piramide verrezen. In dat reusachtige bouwwerk, met een grondvlak van 144 bij 144 meter, kunnen dan skiërs terecht. De projectontwikkelaars hebben er ook al een naam voor bedacht: de Skiramide.

Vrijwel niemand in de stad van de Kruikezeikers, zoals de Tilbugers zich ten tijde van het carnaval noemen, lijkt nog te twijfelen aan de haalbaarheid van het plan. Burgemeester J. Stekelenburg geeft in het jongste nummer van het gemeentelijke Tilburg Magazine hoog op van dit “hoogwaardige technologische project; een enorme impuls voor de werkgelegenheid”. De basis ervoor werd overigens gelegd ten tijde van Stekelenburgs voorganger, G. Brokx. Skiramide zou direct en indirect aan duizend mensen werk bieden. Wethouder R. van Diessen: “Dit is goed voor Tilburg. Hieraan willen we alle medewerking geven.” En in Tilburg Magazine heet het: “Toetanchamon zou er jaloers op zijn.”

Alle risico's van de exploitatie komen voor rekening van de ontwikkelaars. In ruil daarvoor zal de gemeente de grond verkopen voor het symbolische bedrag van 1 gulden. De Twentse projectontwikkelaar H. van der Laan die met M.J.G. Bartels vorig jaar de intentieverklaring met de gemeente tekende: “Voor mij staat het voor 100 procent vast dat de Skiramide wordt gerealiseerd. Er zijn genoeg financiers gevonden. De procedure voor een milieu-effectrapportage is begonnen. Het contract met de gemeente dat eerst op 1 januari jongstleden zou zijn afgelopen, is verlengd tot juli aanstaande, omdat er meer tijd nodig is voor het inpassen van een aantal woningen. Ook moeten we nog met mensen uit de milieuhoek tot een zekere consensus zien te komen. De gemeenteraad is echter overwegend positief.”

De Brabantse Milieufederatie BMF, waarvan het hoofdkantoor in Tilburg staat, levert met de raadsleden van de SP zo'n beetje het enige weerwerk. De BMF had het bouwwerk liever dichter bij het NS-station gezien, want zo aan de A58 trekt het nog meer autoverkeer aan.

Burgemeester Stekelenburg: “De Skiramide sluit naadloos aan bij het profiel van de moderne industriestad die zich wil onderscheiden met een gewaagd architectonisch concept.” Het bouwwerk, waarmee een totale investering van 370 miljoen gulden is gemoeid, zal 34 verdiepingen tellen. Ontwikkelaar Van der Laan: “Eenderde van de inhoud van bijna 900.000 kubieke meter zal bestemd zijn voor sport- en leisure-activiteiten en tweederde voor business to business-activiteiten, dat wil zeggen voor beurzen, congressen en overdrachtsplaatsen van kennis. De medewerking van multinationals is al binnen. Welke multinationals dat zijn, zeg ik nog niet.” Van der Laan verwacht jaarlijks een half miljoen bezoekers.

Behalve skibanen, die respectievelijk op de 25-ste en de 28-ste verdieping beginnen en die door het hele gebouw tot de begane grond zullen lopen, komen er ook een ijsbaan van 333,3 meter en een ijsvloer van 1800 vierkante meter. Verder zijn er congresruimten, restaurants, een bioscoop, een zwembad, een hotel met 420 kamers en meer dan honderd woningen voorzien.

Een eerdere poging om de stad herkenbaar te maken met het nieuwe Interpolisgebouw met een hoogte van 92,5 meter, is mislukt. Mocht het onverhoopt niet lukken met de Skiramide, dan is er nog de woontoren van 130 meter die elders in de stad wordt gebouwd.

Zo wordt Tilburg straks nog het Manhattan aan de Leij, naar de naam van het stroompje dat nietiger wordt naarmate de stad haar vleugels verder uitslaat.