Rumoer rond telefoonwet VS

WASHINGTON, 8 JAN. De regering van de Verenigde Staten heeft stappen ondernomen tegen een rechterlijke uitspraak die regionale telefoonmaatschappijen de mogelijkheid zou geven hun klanten lange-afstandgesprekken aan te bieden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren bekendgemaakt.

Washington heeft districtsrechter Joe Kendall in Texas gevraagd zijn uitspraak voorlopig op te houden tot de zaak in hoger beroep is behandeld. Het oordeel dat hij op de laatste dag van het afgelopen jaar velde, zou regelrecht ingaan tegen één van de belangrijkste bepalingen uit de Amerikaanse telefoonwet, die twee jaar geleden nog is aangepast.

Volgens het betreffende artikel uit die wet kunnen lokale maatschappijen zich op de markt van lange-afstandsgesprekken begeven, maar dienen zij daarvoor wel hun monopoliepositie op de regionale markt op te geven door concurrerende bedrijven toe te laten. Omdat de regionale maatschappijen geen volledige vrijheid hebben lange-afstanddiensten aan te bieden is deze regeling in strijd met de grondwet. (KRF,ANP)