Problemen Indonesië treffen Nederlandse exporteur hard

ROTTERDAM, 8 JAN. De valutacrisis in Indonesië zal niet zonder gevolgen blijven voor Nederlandse bedrijven die zaken doen op de Indonesische markten. Door de koersval van de roepia wordt import voor Indonesië duurder. Nederlandse ondernemingen die hun producten op die markt willen verkopen, zien hun concurrentiepositie verslechteren. Als de ondernemingen hun prijzen in roepia op hetzelfde niveau houden, zal de winst in guldens teruglopen.

De gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven kunnen aanzienlijk zijn, omdat zij flinke belangen in Indonesië heeft. Die belangen zijn gedeeltelijk historisch bepaald. Tijdens een handelsmissie in 1995 sloten 59 Nederlandse bedrijven er nog een geschatte 1,5 miljard gulden aan overeenkomsten.

Niet bekend

Niet bekend

Van de totale omzet van 88 miljard gulden in 1996 nam de regio 12,6 miljard voor haar rekening. Over de gevolgen van de Indonesische crisis wil Unilever niets zeggen.

Volgende maand presenteert het bedrijf zijn jaarcijfers voor 1997, waarop de valutacrisis van invloed is geweest. “Tot dan doen we geen uitspraken.”

Ook Philips, dat aanzienlijke Aziatische belangen heeft, onthoudt zich tot de presentatie van haar jaarcijfers in februari van commentaar. Tussen januari en september 1997 was 22 procent (11,5 miljard) van de omzet uit de regio afkomstig.

KPN hoopt dat de situatie in Indonesië zich op lange termijn zal herstellen. Vorig jaar investeerde het bedrijf 300 miljoen dollar in het Indonesische mobiele communicatiebedrijf Telkomsel. Van de waarde van die investering zal voorlopig nog niets worden afgeboekt, aldus een woordvoerster.

Het handelshuis Hagemeyer uit Naarden zegt zich niet bedreigd te voelen. Wegens het Indonesische rechtstelstel, dat een meerderheidsbelang van buitenlandse handelsfirma's in lokale ondernemingen verbiedt, kon de onderneming zich er niet grootschalig ontwikkelen.

Wel voorziet bestuursvoorzitter A. Land dat de uitstraling van de crisis op Hongkong en Singapore gevolgen kan hebben. Maar de negatieve effecten in Azië worden opgevangen door gunstige ontwikkelingen elders, zegt Land.