Ook KLM kampt met tegenwind in kwakkelend Azië

De KLM had vorige maand te maken met flinke tegenwind in het door een economische crisis geteisterde Azië. Daardoor daalde de bezettingsgraad op de lijndiensten naar het gebied in december vergeleken met dezelfde maand vorig jaar met 2,7 procent. De daling is des te duidelijker omdat in december 1996 nog een stijging optrad.

Een KLM-woordvoerster zei niet exact te kunnen zeggen hoe groot de invloed van de crisis in Azië is op het reilen en zeilen van de luchtvaartmaatschappijen. Dat er in december wat minder zakenvluchten zijn is normaal. Het Verre Oosten kent echter ook vele goed bezochte vakantiebestemmingen.

In verreweg de meeste andere gebieden ging het echter niet zo slecht met KLM. Buiten Azië vervoerde de maatschappij uiteindelijk 6 procent meer passagiers dan in december 1996 en ook het vrachtvervoer zat in de lift. De vrachtbenuttingsgraad steeg met 1,3 procent naar 70,7 procent.

Voor de eerste acht maanden van het lopende boekjaar komt de totale beladingsgraad van KLM op 78,6 procent tegen 75,8 procent in dezelfde periode van het voorgaande boekjaar. In het passagiersvervoer steeg de bezettingsgraad van 75,7 naar 79,2 procent. In het vrachtvervoer ging de benuttingsgraad van 69,7 naar 72,3 procent.