Olieprijs daalt verder na akkoord VN-Irak hervatting export

ROTTERDAM, 8 JAN. De olieprijzen zijn gisteren verder gedaald tot het laagste niveau sinds 30 maanden, vooral als gevolg van het akkoord dat tussen de Verenigde Naties en de Iraakse regering is bereikt over hervatting van de olie-export door Bagdad. Gisteren sloot de prijs voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent op de termijnmarkt in Londen op 15,60 dollar per vat van 159 liter, een daling met 7 dollarcent.

Marktanalisten achten een nog verdere daling waarschijnlijk omdat de vraag naar ruwe olie momenteel lager is dan het aanbod. De Opec (Organisatie van olie-exporterende landen) heeft haar productieplafond per 1 januari verhoogd en de milde winter zorgt voor een relatief lage vraag naar huisbrandolie in de Verenigde Staten en Europa.

De 'olie-voor-voedsel' overeenkomst is opnieuw met een half jaar verlengd. In zes maanden tijd mag Irak voor 2 miljard dollar aan olie exporteren. Driekwart van de opbrengst moet worden besteed aan aankopen van voedsel en medicijnen, en distributie daarvan onder de Iraakse bevolking onder toezicht van de VN.

Vorig jaar beliep de Iraakse export circa 700.000 vaten per dag, maar bij het huidige lage prijsniveau stijgt dat volume naar 900.000 vaten. Omdat de olie-voor-voedsel overeenkomst enige tijd is opgehouden door meningsverschillenmet het regime in Bagdad over de distributie van voedingsmiddelen moet Irak bovendien een inhaalslag maken.

Conform de overeenkomst die secretaris-generaal Kofi Annan van de VN nu met Bagdad heeft gesloten, moet de eerste helft van de 2 miljard dollar aan export nu begin maart al zijn gerealiseerd. Dat leidt er op korte termijn toe dat Irak per dag gemiddeld 1,3 miljoen vaten olie via de exportpijpleidingen naar Turkije en naar de olieterminal bij de haven Al-Bakr in de Golf op de markt brengt.

Gistermorgen is begonnen met het verpompen van de eerste olie uit de velden bij Kirkuk in het noorden van Irak en bij Basra in het zuiden.

Naar verwachting van de Iraakse olieminister Amer Mohammed Rashid zal de feitelijke export het komende weekeinde beginnen met een volume van 800.00 vaten per dag.