Nieuw bordspel 'Heibelwijk'; Jaag je buren over de kling!

Heibelwijk, Cortoys International, door Jan de Roos, Ronald van Teunenbroek en The Art Box. 2-4 spelers, ƒ 49,95. Te koop bij Bijenkorf en speelgoedzaken

Oorlog is van oudsher een bron van vermaak. Het tientallen eeuwen oude schaakspel verzinnebeeldt de krijg. Sindsdien zijn ontelbare variaties op dit thema in zwang geweest om de ledigheid van duistere winteravonden te verdrijven met gestileerd doch verbeten vijandschap.

Ieder volk krijgt de oorlog die het verdient - ook in de vorm van bordspelletjes. Het spel Stratego was zo'n instant-oorlog, met bommen en spionnen en allerlei officieren in egelstelling. Jaren later kwam Risk, met een wereldkaart vol onvermoede verten, van Kamtsjatka tot Northwest Territories, waarheen legers moesten worden gedirigeerd om de opdracht te vervullen: 'vernietig alle groene legers', of: 'verover 24 gebieden naar keuze'.

De tijd van grote ideologieën en militair engagement is voorbij. De Westerse beschaving verkeert inmiddels in een huis-tuin-en-keuken-lijke fase, waarin slechts op twee fronten strijd wordt geleverd: bij de kassa's van het grootwinkelbedrijf en in de Oosterparkbuurt (Groningen).

Ziedaar 's levens felheid weerspiegeld in een nieuw Nederlands bordspel waarin koning, keizer noch admiraal te bekennen valt. Het spel heet: Heibelwijk. Thans voeren wij oorlog tegen een decor van tuintjes vol motormaaiers, kraaiende hanen, kronkelende tuinslangen en drollen op de stoep.

Heibelwijk. 'Drijf je buren tot het uiterste en treiter ze de wijk uit', jubelt de zwarte doos. De eerste alinea van de spelregels toont escalerende dreiging: 'Probeer één van de bewoners van Heibelwijk over de kling te jagen'. Toe maar.

De spelregels waarschuwen al meteen: 'Heibelwijk is een strategisch spel, dat niet alle opties bij de eerste keer spelen prijsgeeft'. Het is waar. Heibelwijk is vooral ingewikkeld, met twee spelborden, met tientallen kaartjes in vele categorieën: heibelkaarten, wraakkaarten, treiterkaarten, bofkaarten, rampenkaarten. Op het ene bord denderen de spelers door elkaars percelen, op het andere bord jagen de Heibelwijkers elkaar voort richting een bordje met de tekst 'Te koop'. In de loop van het spel vliegen de kaartjes over en weer, mét de complexiteit maar zónder de fijnzinnigheid die aan het bridgespel doet denken. Is dit leuk?: 'De systeemwandjes van uw doorzonwoning zijn zó dun, dat u precies kunt horen wanneer uw buurvrouw géén hoofdpijn heeft'. En: 'Als u op een avond onverwacht vroeg thuiskomt, blijkt uw buurman meer van u te lenen dan af en toe een kopje suiker'.

Wij speelden Heibelwijk tweemaal en besloten dat de verdere opties voor ons geheim mogen blijven. Wij overwegen het spel weg te geven aan buren verderop in de straat - aan wie wij zo'n hekel hebben...