Minister wil overleg in Maze-gevangenis

LONDEN, 8 JAN. De Britse minister voor Noord-Ierland bezoekt morgen de Maze-gevangenis in Belfast om gevangen terroristen ervan te overtuigen dat ze het vredesoverleg moeten steunen.

Die onconventionele stap baarde gisteren verontwaardiging en opzien. Nooit eerder is een lid van de Britse regering de confrontatie met gedetineerde paramilitairen aangegaan. Het Conservatieve Lagerhuislid Brian Mawhinney zei dat een minister zich niet moet afgeven met gevangen terroristen. De Democratic Unionist Party (DUP) van dominee Paisley reageerde laaiend. Vice-partij-leider Peter Robinson verklaarde: “Ik denk dat ze gek geworden is.”

Het bezoek aan de gevangenis is een erkenning van de vitale rol die gedetineerde terroristen in het vredesproces spelen. Bij belangrijke beslissing worden ze door hun terreurorganisaties altijd gehoord. Zonder goedkeuring van de gevangenen kan geen staakt-het-vuren worden afgekondigd. Zonder hun instemming blijft geen bestand ook intact.

Mowlam zei gisteren dat haar ongebruikelijke stap niet moet worden gezien als een wanhoopsdaad. “Maar ik ben wel vastbesloten. Er is moed voor nodig om vooruitgang te boeken.” Ook ontkende ze dat ze een knieval voor veroordeelde moordenaars maakt. “Ik ga het niet op een akkoordje gooien. Ik ga niet pleiten of onderhandelen of smeken.” De minister wil de gevangenen alleen maar duidelijk maken dat ze uitsluitend wat kunnen bereiken door overleg.

Ze kwam gisteren tot “de grootste gok in haar carrière”, zoals ambtenaren het noemden, na een ontmoeting in Londen met vertegenwoordigers van de Ulster Democratic Party (UDP) die gelieerd is aan de Ulster Defence Association (UDA), één van de twee grote loyalistische terreurorganisaties. Gevangen leden van de UDA hebben eerder deze week het vertrouwen in het vredesoverleg opgezegd. Ze vinden dat de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger, door de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland zwaar wordt bevoordeeld. Zonder steun van de militaire vleugel kan de Ulster Democratic Party niet aan de vredesonderhandelingen meedoen.