Meest verkochte auto in VS een Toyota

DETROIT, 8 JAN. De Toyota Camry is de best verkochte auto van het jaar 1997 in de Verenigde Staten.

Dat is gisteren gebleken toen beide bedrijven tijdens de motorshow van Detroit hun cijfers over 1997 bekendmaakten. Het is voor het eerst dat Toyota, de grootste Japanse autoverkoper in de VS, in dit klassement de eerste plaats voor zich opeist.

De voorgaande jaren heeft de Ford Taurus vijf keer achter elkaar de eerste prijs gewonnen. Honda eindigde vorig jaar met de Accord als tweede.

De Ford Taurus is mogelijk afgezakt naar de derde plaats op de ranglijst van best verkochte auto in de VS. Maar dat was gisteren nog niet zeker.

Toyota introduceerde zijn huidige Camry-model in 1996. Het verkocht vorig jaar 398.000 van deze auto's in de VS tegenover Honda 382.000 Accords.

Afgelopen maandag verklaarde een Honda-woordvoerder nog dat het bedrijf ervan overtuigd was dat het de prijs van best verkochte auto in de VS zou gaan winnen, maar toen gisteren de aantallen bekend werden bleek Toyota te hebben kunnen profiteren van een zeer sterke eindsprint in december.

Er werden 44.000 Camry's in december in de Verenigde Staten verkocht.

Honda introduceerde zijn huidige Accord-model in september jongstleden en rekende er niet op nog mee te dingen naar de titel voor dit jaar.

Het Japanse bedrijf heeft recordverkopen voor dit jaar in gedachten.

De oude versie van de Accord blijkt echter nog altijd een kassucces voor Honda en ook de nieuwe Accord ging meteen na de introductie sterk van start. “Achteraf bezien hebben we de vraag naar de oude Accord eerder dit jaar sterk onderschat”, aldus woordvoerder Art Garner van Honda.

Dat zou Honda wel eens de overwinning kunnen hebben gekost.

De Ford Taurus, die na vijf jaar is onttroond, dankt zijn titel van 1996 aan de oude Taurus.

Het nieuwe Taurus-model dat ervoor in de plaats kwam sloeg niet echt aan bij het Amerikaanse publiek, dat bovendien niet bereid bleek meer dan 19.000 dollar voor de wagen neer te tellen.