Martelcentrum wordt park

BUENOS AIRES, 8 JAN. De Argentijnse president Carlos Menem wil van de beruchte Technische School van de marine in Buenos Aires een park voor nationale eenheid maken. De school was tijdens de militaire dictatuur van 1976-1983 in gebruik als nationaal martel- en executiecentrum voor de linkse tegenstanders van de junta.

In de 'vuile oorlog' van de militaire junta tegen links 'verdwenen' ten minste 15.000 mensen. Menem zei gisteren dat een park met een monument voor nationale eenheid “de wens uitspreekt dat alle Argentijnen met elkaar verzoend worden”. Het hoofdgebouw van de school blijft staan. Mensenrechtengroepen en politici van de oppositie hebben het plan fel bekritiseerd. Het wordt gelanceerd op een moment dat de oppositie wetten door het Congres tracht te loodsen om het openbaar ministerie meer armslag te geven om militairen die verantwoordelijk waren voor de 'vuile oorlog' te vervolgen. President Menem zorgde in 1989 voor een algemeen pardon voor militairen die celstraffen uitzaten wegens schending van de mensenrechten. (AFP, Reuters)