Kortsluiting in Groninger 'driehoek'; Besluiteloos

ROTTERDAM, 8 JAN. Nadat zijn echtgenote hem daarop had geattendeerd, las korpschef J.J. (Jaap) Veenstra woensdagochtend 31 december thuis in Zuidhorn op Teletekst over de ernstige rellen in de Groningse Oosterparkwijk van de avond ervoor. Hij werd boos en verklaarde later er “zeer ongelukkig” mee te zijn dat geen van zijn ondergeschikten hem even had gebeld. Dat niemand hem had ingelicht zegt veel over het functioneren van Veenstra bij de Groningse regiopolitie.

Veenstra (55) heeft het nooit gemakkelijk gehad in Groningen. Sinds 1990, bij de vorming van de regiopolitie, heeft Veenstra er de leiding. De oud-marinier maakte een gestaag vorderende carrière binnen de politieorganisatie.

Wat hem als eerste man in Groningen altijd parten heeft gespeeld is dat de vorming tot één korps moeizaam is verlopen. Bij veel politiemensen heeft dit littekens achtergelaten. Hun ongenoegen kreeg Veenstra op zijn bord, maar hij kon er ook weinig aan doen dat de regiopolitie vooral op het platteland veel mankracht moest inleveren. De lage bezetting lijkt hem nu fataal te zijn geworden. De agenten van de mobiele eenheid voor Oosterparkwijk moesten eerst uit ver weg gelegen plaatsen komen. Zo duurde het te lang voordat de politie effectief ingreep.

Aardig, maar wel wat saai, besluiteloos, iemand die altijd de gulden middenweg zoekt, een degelijke kerkganger die meer moet doorzetten. Dat zijn de typeringen die over hem te horen zijn. Tegen burgemeester Ouwerkerk, die als korpsbeheerder nooit heeft geschroomd kritiek te uiten op de eigen politie, heeft hij weinig tegenwicht kunnen bieden. Toen honderden agenten voor een beter loon demonstreerden op de Grote Markt had Ouwerkerk geen goed woord over voor de politiestaking. De politiemensen draaiden massaal hun rug naar de burgemeester. Een sterke reactie van Veenstra bleef uit.

Volgens het deze week uitgelekte rapport van bureau Bakkenist over de zaak-Lancée genoot Veenstra in het driehoeksoverleg met burgemeester Ouwerkerk en hoofdofficier Daverschot weinig vertrouwen. Veenstra functioneerde ook niet optimaal meer sinds hij gezondheidsproblemen heeft; hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Hij was al in gesprek over een vroegtijdig vertrek en een passende financiële regeling.