Korpschef Groningen stapt op na uitlekken van rapport

GRONINGEN/DEN HAAG, 8 JAN. Korpschef J. Veenstra van de Groningse politie heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. Directe aanleiding is volgens Veenstra het voortijdig bekend worden van een uiterst kritisch rapport over politie en justitie in Groningen.

Veenstra bevestigde zijn vertrek vanmorgen op een persconferentie in Groningen, nadat burgemeester en korpsbeheerder H. Ouwerkerk gisteren het nieuws van Veenstra's ontslag al naar buiten had gebracht. Ouwerkerk en Veenstra bevestigden tevens reeds enige tijd in overleg te zijn over een vroegtijdig vertrek van de korpschef. Zowel het niet optreden van de politie vorige week bij de rellen in de Oosterparkwijk, als het uitlekken deze week van het kritische rapport hebben Veenstra's vertrek bespoedigd. De moeilijkheden in de Groninger 'driehoek' (openbaar ministerie, politie en korpsbeheerder) vormen sinds de invoering van de nieuwe Politiewet het derde conflict in korte tijd, waarbij ernstige problemen zijn gerezen in het overleg tussen de korpsbeheerder (burgemeester) en de politie. Ook in Rotterdam en Tilburg spelen dergelijke problemen. De Groningse situatie was onderwerp van een onafhankelijk onderzoek door het bureau Bakkenist, dat een hard oordeel velde over zowel Veenstra, Ouwerkerk als hoofdofficier van justitie R. Daverschot.

Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken), die momenteel op Sint Maarten vakantie viert, toonde zich vanmorgen in een gesprek met de Wereldomroep verrast door het vertrek van korpschef Veenstra. De bewindsman wil met korpsbeheerder Ouwerkerk en hoofdofficier Daverschot orde op zaken stellen.

De VVD wil een onderzoek naar de rellen van vorige week in de Oosterparkbuurt. De ondernemingsraad van de regiopolitie Groningen en de Nederlandse Politiebond dringen eveneens aan op zo'n onderzoek. Dijkstal liet weten daar vooralsnog niets voor te voelen.

Korpschef Veenstra zei vanmorgen in Groningen dat hij gemengde gevoelens over de gang van zaken heeft. “Maar de politieke realiteit telt.” De Oosterparkrellen en de “gesynchroniseerde openbaring van het rapport-Bakkenist” maken zijn eigen functioneren “onmogelijk”.

Dat hij zijn functie gisteren neerlegde heeft te maken met het tijdstip van lekken van het rapport, zo zei hij vanmorgen.

Pagina 3: Burgemeester 'betreurt' het lot van zijn korpschef

Burgemeester H. Ouwerkerk van Groningen zei gistermiddag op zijn persconferentie het “uitermate te betreuren” dat de korpschef door het uitgelekte rapport “beschadigd” is. “Dat heeft hij niet verdiend.” Uit het rapport van Bakkenist blijkt dat Veenstra niet het vertrouwen geniet van hoofdofficier van justitie Daverschot en van de burgemeester. Vooral de verhouding met de hoofdofficier zou uitermate slecht zijn. Veenstra zou bovendien “geen eenheid van leiding binnen het korps hebben kunnen bewerkstelligen”.

Ouwerkerk gaf gisteren op de persconferentie toe dat de hoofdofficier en de korpschef slecht met elkaar overweg kunnen. Ik was, aldus de burgemeester, al anderhalf jaar bezig om de zaak te verbeteren. “Ik heb beide heren gesommeerd op mijn kamer te verschijnen om één en ander uit te spreken. Dat is helaas niet gelukt.”

Volgens voorzitter J. van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) is het onderzoeksrapport, gemaakt in opdracht van het ministerie van Justitie, op het laatste moment nog veranderd. “De tekst over hoofdofficier Daverschot is versoepeld en de tekst over korpschef Veenstra is aangescherpt”, aldus Van Duijn. De uitkomst van het rapport is volgens hem “duidelijk bedoeld om de korpschef te laten struikelen.” De voorzitter van de NPB meent dat burgemeester Ouwerkerk zijn korpschef heeft laten vallen. “Hij had het rapport niet moeten uitspelen over de rug van de korpschef. Ouwerkerk lijkt zo zijn eigen positie te willen verstevigen. Ik vind dat een schande.”

Ook bij D66 wil men een aanvullend onderzoek. “Het lijkt me zinnig om de relatie tussen de problemen zoals beschreven in het rapport Bakkenist over de zaak Lancée en die op 30 december uit te zoeken. Er blijkt een structureel communicatieprobleem te zijn in Groningen en dat los je niet op door de korpschef op te laten stappen. Het OM, de burgemeester en de korpschef dragen alledrie verantwoordelijkheid en dat moet verder uitgezocht worden”, meent woordvoerder Scheltema.

De PvdA vindt dat het OM niet buiten schot mag blijven, maar verwijst naar de verantwoordelijke ministeries. Justitie-woordvoerder Kalsbeek: “Het is moedig dat de korpschef nu is afgetreden. Maar daarmee is de zaak niet afgedaan.” Het CDA stelt schriftelijke vragen.