KNP BT op zoek naar geloofwaardigheid

KNP BT zoekt. Wat wordt de strategie? Wie gaat het concern leiden? Waar is de feestsigaar voor de aandeel- houders? Alle ogen waren gisteren gericht op de almachtige commissarissen. Twee van de zeven waren present.

ROTTERDAM, 8 JAN. Hoe geloofwaardig zijn de commissarissen van KNP BT (verpakkingen en handelshuis in kantoorartikelen) nog?

De kaalslag in de bestuurlijke top van het bedrijf leek gisterochtend compleet. Twee van de zeven commissarissen zaten tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering achter de tafel. Plus een bestuurder. Een maand geleden waren nog vier bestuurders actief. Topman F. de Wit moest vorige maand aftreden na een conflict met de commissarissen over een fusie met handelshuis Hagemeyer waarover de commissarissen een veto uitspraken. Vervolgens vertrok ook financieel bestuurder R. Bonnier. De derde bestuurder ruimde het veld samen met de verkoop van de verliesgevende papierdivisie KNP Leykam.

KNP BT is zoekende. Naar een nieuwe strategie, naar een nieuwe topman en naar zijn geloofwaardigheid. Dat slechts twee van de zeven commissarissen op de vergadering verschenen draagt niet bij aan het geambieerde vertrouwensherstel. “En dat op een vergadering die door KNP BT zelf gepland is”, fulmineerde directeur drs. P. de Vries na afloop. Vier commissarissen waren afwezig zonder dat echt duidelijk werd waarom. De vijfde afwezige was beoogd interim bestuursvoorzitter K. de Kluis die tot begin vorig jaar bestuurslid van het concern was. De Kluis was afwezig, zodat vergaderaars niet gehinderd werden om kritische (of aanmoedigende) opmerkingen te maken. Een staaltje ouderwets fatsoen, dat gezien de kritische stemming op de vergadering, niet meer wordt geapprecieerd.

Uiterlijk op de aandeelhoudersvergadering van 7 april moet de nieuwe koers duidelijk worden: een van de twee kernactiviteiten (verpakkingsbedrijven en handel) afstoten, twee aparte beursgenoteerde bedrijven vormen of gewoon doorgaan. De vraag of De Kluis als ex-bestuurder en ex-commissaris niet te veel onderdeel van de problemen is om nu als roerganger op te treden, bleef onbeantwoord boven de vergadering hangen.

De crisis in de top onttrekt de financiële kaalslag bij KNP BT bijna aan het oog. De aandeelhouders hebben ruim driekwart van de fenomenale hausse op de aandelenmarkt van de afgelopen drie jaar aan hun neus voorbij zien gaan. Een verrassend boekverlies van 300 miljoen op de verkoop van de papierfabrieken was vorige maand de laatste onheilstijding.

Wat hebben de commissarissen gedaan om het tij te keren? Zij lieten topman De Wit eind vorig jaar onderhandelen met handelshuis Hagemeyer, een weergaloze beurslieveling. Vervolgens zeiden de commissarissen De Wit de wacht aan. Hun argumenten daarvoor? De transactie, die volgens de gegevens van De Vries de aandeelhouders van KNP BT een premie van 20 procent bovenop de beurskoers zou geven, was niet in het belang van aandeelhouders. En andere opties waren niet onderzocht. Dat wekt de verwachting dat commissarissen denken dat er meer in het vat zit. Informatie over de gesprekken met Hagemeyer wilden zij echter niet geven. Commissaris A. Maas, de interim-topman van detailhandelsconcern KBB die de vergadering voorzat, ontkende eerdere berichten dat de commissarissen van de Hagemeyer-avances niet hadden geweten. Hun onderhandelingspositie bij het vertrek van De Wit was echter zo zwak dat hij in dienst blijft van KNP BT, inclusief aandelenopties en met doorbetaling van zijn vaste salaris.

Dat de commissarissen de aandeelhouders in eerste instantie onjuist hebben geïnformeerd over het vertrek van De Wit roept de vraag op wie hen eigenlijk controleert. Dat zijn zij in het Nederlandse systeem uiteindelijk zelf. De professionele beleggers zijn de enige groep die genoeg druk kan uitoefenen om daar verandering in te brengen. Bij KNP BT is 83 procent van de aandelen in handen van deze professionele vermogensbeheerders, banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Zij voerden gisteren niet het woord. De volgende vergadering is in april. Dat is ook de bijeenkomst die in het teken staat van transparanter bestuur in het bedrijfsleven en grotere invloed van beleggers. Commissarissen zijn in het Nederlandse bedrijfsleven de almachtige controleurs. Als de beleggers geen paal en perk stellen aan blamages van commissarissen als bij KNP BT, wordt het tijd voor de wetgever.