Kinderagenda

Indianen in Bolivia

Mario en Olimpia wonen in het Andesgebergte in Bolivia. Ze zijn verliefd. Hoe het met die liefde afloopt is te lezen in het boek Mario ♡ Olimpia, waarin ook van alles staat over het kleine indianendorp waar zij wonen. Mario en Olimpia zijn óók de hoofdpersonen van de nieuwe tentoonstelling Indianen van het Hoge Land in het Kindermuseum in het Tropenmuseum. Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen deze bijzondere tentoonstelling bezoeken: met verhalen, zang, maskers, muziek, dans en voorwerpen uit Bolivia wordt de cultuur van de indianen tot leven gebracht. Toneel van de tentoonstelling is de Plaza del Tinku (Plein van de ontmoeting), in een nagebouwde stad uit de Andes-hoogvlakte. De Boliviaanse Hoogland-indianen leven namelijk op een hoogte van 3500 tot 5000 meter, wat voor de meeste bewoners van een landje onder de zeespiegel nauwelijks is voor te stellen. Achter de muren van klei fluit de wind een melodie, gekleurde rokken zwieren, de condor danst, luidsprekers schetteren, en duivelsdansers springen uit rood-geel-groene rookwolken tevoorschijn. *Het Kindermuseum in het Tropenmuseum is elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag en tijdens feestdagen en schoolvakanties geopend, Linnaeusstraat 2, Amsterdam, entree ƒ 7,50, reserveren aanbevolen op 020-5688233. De tentoonstelling Indianen van het Hoge Land duurt nog tot het jaar 2000.

Boekbinden

In de bibliotheek van het Teylers Museum in Haarlem staan veel oude boeken, sommige zijn wel tweehonderd jaar oud en de bladzijden van die boeken zijn niet met lijm aan elkaar vastgeplakt maar ingebonden, genaaid. Op de kindermiddag op woensdagmiddag 14 januari voor kinderen van 8 t/m 12 jaar van 14-16u wordt je geleerd hoe je een boek met de hand moet binden. Er liggen katernen klaar, die eerst aan elkaar genaaid moeten worden, daarna wordt er een kartonnen omslag aangezet met gemarmeerd papier.

*Boekbinden in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg 3, Haarlem voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op woensdagmiddag 14 januari van 14-16u. Kaarten à ƒ 10 (lid Teylers junior ƒ 7,50) reserveren op 023-5319010.

Hotel New York

Landverhuizers werden ze vroeger genoemd (nu heten ze emigranten) en ze gingen met niet meer dan een oude koffer naar Amerika om daar hun geluk te beproeven. Al in 1620 vertrok een groep Engelsen per boot uit Rotterdam naar Amerika en dat is eigenlijk het begin van de emigratie geworden. In de loop van de eeuwen zijn honderduizenden mensen in Rotterdam aan boord gegaan van een van de schepen van de Holland Amerika Lijn (HAL) met als eindbestemming New York. Zouden ze daar wel werk vinden, genoeg te eten hebben, misschien wel rijk worden? Veel van de mensen die met een boot van de HAL hebben gevaren - of het nou emigranten waren of kapiteins, bootsjongens, stokers of koks - zagen bij vertrek het uit de vorige eeuw stammende hoofdkantoor van de HAL aan de Wilhelminakade steeds vager worden en op het laatste waren alleen de twee groene torentjes ervan nog maar te zien. Van dat gebouw (nu Hotel New York) is een kartonnen bouwplaat in boekvorm te koop, schaal 1 : 300. De plaat is bestemd voor kinderen vanaf 11 jaar en de instructies zijn in het Nederlands en Engels. Te koop à ƒ 24,95 in de boekwinkel en ƒ 19,95 in Hotel New York, Rotterdam. ISBN 90-76227-01-2 NUGI 007. Uitgeverij De Prins, Arnhem.

In februari verschijnen er ook bouwplaten van de HAL-schepen S.S. Rijndam en S.S. Maasdam die vroeger veel vanuit Rotterdam op New York hebben gevaren.

Sjablonen

Fons Haagmans maakt hele grote schilderijen die hij met behulp van sjablonen schildert (figuren die uit een blad gesneden zijn). Hij laat die kleurvlakken een beetje rafelig uitlopen. Ook schildert hij een soort sprookjesfiguren, maar soms staan er alleen maar gekleurde strepen op zijn schilderijen. Zondag 11 januari vertelt Fons Haagmans over zijn werk en daarna kunnen kinderen vanaf 8 jaar van 14u30-16u zelf aan de gang en met door de kunstenaar meegebrachte sjablonen een groot werkstuk maken in het Bonnefantenmuseum. Trek oude kleren aan!

*Workshop sjabloneren op zondag 11 januari van 14u30-16u voor kinderen vanaf 8 jaar in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250, Maastricht. Kaartjes gratis af te halen aan de balie vanaf 14u.

Kinderwandeling

Wanneer kinderen met hun ouders door een museum lopen, zijn het meestal de ouders die de route bepalen. Ouders willen dan een speciale tentoonstelling zien en kinderen worden dan eigenlijk verplicht hetzelfde mooi (of lelijk) te vinden als hun ouders. Het Frans Hals Museum heeft daar iets op gevonden: de kinderwandeling. Ouders en kinderen lopen dezelfde route, maar kinderen kijken met behulp van een soort speurtocht naar hele andere dingen dan hun ouders. En omdat het winter is, wordt er vooral langs sleetjes, schaatsen etc op schilderijen en tegels gelopen. Bij elk verhaal staat een tekening, zodat je het schilderij, poppenhuis of bed makkelijk kunt vinden en daar moet je dan allerlei vragen over beantwoorden of opdrachten uitvoeren. De kinderwandeling is elke dag elk uur te maken.

*Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. open dag 11-17u, zo 13-17u. entree ƒ 7 voor volwassenen, kinderen van 10-18 jaar ƒ 3,25 en tot 10 jaar gratis. Het museum is tot 23 jan gesloten. Inl 023-5164256.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.