Jamin sluit 60 filialen bij sanering

ROTTERDAM, 8 JAN. Jamin Winkelbedrijf (snoep, chocolade, ijs en gebak) sluit dit jaar in het kader van een 'strategische heroriëntatie' zestig eigen filialen van zijn tweehonderd winkels. Volgens het bedrijf hebben deze winkels “onvoldoende bedrijfseconomisch perspectief”.

De circa 300 betrokken werknemers krijgen elders binnen Jamin of bij werkmaatschappijen van het moederbedrijf Ahold een nieuwe functie aangeboden.

Dat heeft de directie van Jamin gisteren bekendgemaakt. De vakbonden en ondernemingsraden zijn geïnformeerd. De directie van Ahold praat morgen met de bonden over een sociaal plan. De Dienstenbond FNV verwacht dat er door het beleid van herplaatsing geen gedwingen ontslagen zullen vallen.

De directie van Jamin verwacht dat de maatregelen dit jaar al een positief effect op het bedrijfsresultaat zullen hebben. Jamin wil voortaan aan de klanten een “exclusief, onderscheidend assortiment” bieden, waarbij de winkelformule per locatie beter wordt afgestemd op de lokale marktsituatie. Hierbij werkt de winkelketen onder meer samen met vooraanstaande leveranciers van A-merken.

Het ingezette beleid van kwaliteitsverhoging, zowel in assortiment als in dienstverlening, wordt voortgezet. “De klant heeft steeds meer behoefte aan productinformatie, wat betekent dat we ook meer aandacht gaan besteden aan de scholing van medewerkers”, zegt een woordvoerder van Ahold.

De grotere aandacht in de nieuwe formule voor de Jamin-winkels voor de plaatselijke markt houdt volgens Ahold in “dat we op ene plek de zogenoemde theaterformule toepassen, bijvoorbeeld met clowns in de winkels, en ons op de andere plaats meer richten op de klant die snel boodschappen doet”, aldus de woordvoerder.

Jamin leed vorig jaar een klein verlies bij een omzet van ruim 125 miljoen gulden. De sanering moet ertoe leiden dat het bedrijf dit jaar weer winst gaat maken.

Behalve de eigen filalen heeft Jamin nog 70 winkels die worden geëxploiteerd door zelfstandige franchisenemers. In totaal telt de winkelketen met inbegrip van de franchise-winkels ongeveer 900 medewerkers.