Jakarta stuurt schokgolf door beurzen van Azië

AMSTERDAM, 8 JAN. De koersval van de roepia en de aandelenbeurs van Jakarta zond vanmorgen schokgolven door de Aziatische financiële markten. De beurs van Singapore daalde met 7,1 procent, Hong Kong moest met 3 procent terug en Maleisië met 2,7 procent. Analisten waarschuwden voor een hernieuwde crisis-golf als de markten van Indonesië hun vrije val voortzetten.

Seoul was vanmorgen een van de weinige stijgers met 3,55 procent. Zuid-Korea zei vanmorgen spoedig 2 miljard dollar aan IMF-krediet te ontvangen, als onderdeel van een reddingsplan van maximaal 57 miljard. Zestien miljard dollar is reeds overgemaakt. Het ministerie van financiën verwacht dit jaar 24,7 miljard te ontvangen. In overleg met het IMF zijn de ramingen voor de Koreaanse economie, waarop het overheidsbeleid in 1998 zal zijn gestoeld, teruggeschroefd. De economische groei zal 1,5 procent bedragen, in plaats van 3 procent, de inflatie 9 procent in plaats van 5 procent, en de won-koers per dollar is gesteld op 1300 won gemiddeld voor dit jaar. Analisten houden rekening met een recessie in Korea. De koers van de won stond vanmorgen op 1788 won per dollar, zo'n twee procent lager dan gisteren.

Zuid-Korea voert apart overleg met internationale banken in New York, over de herstructurering van bankschulden, waarvan zo'n 20 miljard aflopen eind januari. Eind december verlengden Westerse banken onder zware politieke druk hun schulden aan Koreaanse banken, om een bankencrisis te voorkomen.