In zaak disco The Drome; Acht en zeven jaar geëist na schietpartij

ALKMAAR, 8 JAN. Voor de rechtbank van Alkmaar is gisteren tegen twee mannen uit Amsterdam en Hoorn respectievelijk acht en zeven jaar cel geëist wegens betrokkenheid bij een schietpartij bij discotheek The Drome in Heerhugowaard.

Bij de schietpartij op 23 februari vorig jaar kwamen een portier en een bezoeker om het leven en vielen zeven gewonden. De 21-jarige Amsterdammer schoot buiten de dancing twee mensen neer, mishandelde een derde die hulp wilde aanbieden en bedreigde twee mensen met de dood. De inwoner van Hoorn (26) wordt verdacht van doodslag op een vriend van de Amsterdammer, die eveneens aan de schietpartij meedeed. Een broer van deze vriend wordt ervan verdacht in de discotheek de portier te hebben vermoord. Hij zou vandaag terecht staan.

Officier van justitie mr. H. Dankmeijer sprak gisteren van een “spiraal van geweld die ieders voorstellingsvermogen te boven gaat en een enorme paniek veroorzaakte”. Onduidelijk bleef wat zich precies in en buiten de dancing heeft afgespeeld. De aanleiding tot de schietpartij was waarschijnlijk een ruzie om een meisje. De portier haalde enkele ruziemakers uit elkaar, waarbij hij door een kogel werd getroffen. De vermoedelijke dader en twee vrienden vluchtten de straat op, waar het schieten doorging.

Het trio werd achtervolgd door een groep jongeren, onder wie de man uit Hoorn. Deze zou vervolgens zijn beschoten en in zijn arm zijn geraakt. Op de grond liggend vond hij het wapen dat een van de drie vluchters had verloren. Toen een van de drie hem daarna weer met een wapen bedreigde, schoot de man uit Hoorn zijn belager naar zijn zeggen “uit noodweer” in het hoofd.

Op het moment dat de 21-jarige Amsterdammer zijn vriend dood aantrof, raakte hij volgens zijn advocaat mr. A. ten Broeke “volstrekt over zijn toeren en buiten zinnen”. Met een wapen - volgens de dader “op straat gevonden” - schoot hij meerdere malen op een groep achtervolgers.

De advocaten van beide verdachten hebben ontslag van rechtsvervolging en vrijspraak gevraagd. Advocaat A. ten Broeke van de Amsterdammer: “Mijn cliënt zegt dat hij in paniek in de lucht heeft geschoten. Hij voelde zich bedreigd.” Volgens raadsman H. Meijer van de man uit Hoorn was er sprake van noodweer. “Nadat mijn cliënt gewond op de grond lag, bleef iemand een wapen op hem richten. Hij had geen enkele mogelijkheid te vluchten, waardoor er voor hem maar één optie over bleef.”

De rechtbank wees het verzoek tot onmiddellijke invrijheidstelling van de man uit Hoorn af.

Uitspraak op 21 januari.