Hoger beroep OM in zaak-Tjoelker

LEEUWARDEN, 8 JAN. Het openbaar ministerie in Leeuwarden tekent hoger beroep aan in de zaak-Tjoelker. De hoofdofficier van justitie in Leeuwarden mr. H.N. Brouwer vindt de straffen die de rechtbank heeft opgelegd tegen de twee hoofdverdachten te laag.

De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde hen dinsdag tot celstraffen van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Er was drie jaar geëist.

Volgens Brouwer plaatst de rechtbank de rol van beide hoofdverdachten, P. de W. (27) uit Stiens en M. ten C. (24) uit Leeuwarden, in een andere context dan het openbaar ministerie. “Gezien het gewelddadige karakter van de vechtpartij past hier een hogere straf.”

Ook de gevoelens van verontwaardiging bij de nabestaanden van Tjoelker (30), die op 13 september vorig jaar werd doodgeschopt in Leeuwarden, spelen volgens Brouwer “vanzelfsprekend” een rol bij het in appel gaan. “Als openbaar ministerie wegen we het algemeen belang, waarvan het particulier belang deel uitmaakt, mee.”

Het openbaar ministerie kreeg veel kritiek van juristen die van oordeel waren dat de verdachten zware mishandeling ten laste gelegd had moeten worden in plaats van openlijke geweldpleging. De maximumstraf voor openlijke geweldpleging is viereneenhalf jaar, voor zware mishandeling twaalf jaar. De derde verdachte, P.W. (24) uit Leeuwarden werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, opgesplitst in zes maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. Tegen hem was een half jaar onvoorwaardelijk geëist. De rechter dichtte hem een leidende rol toe bij de vechtpartij. W. ging onmiddellijk na de uitspraak in hoger beroep. De 18-jarige vierde verdachte D.S. is niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.