Hockeyploeg verliest keeper door blessure

ROTTERDAM, 8 JAN. Hockeydoelman Ronald Jansen is voor minstens zes weken uitgeschakeld. De 34-jarige Brabander raakte geblesseerd aan zijn hamstring in de eerste wedstrijd van de nationale ploeg tijdens de oefentrip door Australië. Na een vliegreis van ruim dertig uur speelde Nederland in Perth 1-1 tegen de selectie van het Western Australia Institute of Sports. Jansen zal worden vervangen door Amsterdam-keeper Bart Looije die vanmiddag op het vliegtuig naar Perth stapte.

Olympisch kampioen Nederland werkt in Australië een oefenstage van drie weken af. Morgen staat in Perth de eerste van zes oefeninterlands tegen het gastland op het programma. De trip geldt als start van de voorbereiding op de WK dat in mei in Utrecht wordt gespeeld. Op 11 maart volgt de tweede tussenstop wanneer wereldkampioen Pakistan op bezoek komt voor een oefeninterland in Amstelveen.

Wegens de hitte - het kwik liep op tot 44 graden Celsius - besloten bondscoach Oltmans en zijn Australische collega Graham Reid, een voormalige speler van landskampioen Amsterdam, de wedstrijd op te splitsen in vier delen. Nederland begon voortvarend en al na zes minuten kwam de ploeg op voorsprong door een treffer van Bloemendaal-spits Teun de Nooijer. Daarna verloor Nederland zijn greep op de wedstrijd. Na vier minuten in de tweede helft bepaalde verdediger Bolton de eindstand op 1-1.

Oltmans maakte gisteren gebruik van alle achttien spelers van zijn selectie. Daartoe behoort ook Amsterdam-aanvoerder Bas Nieuwe Weme die vorige week op het laatste moment werd teruggeroepen van een vakantie in Spanje. De middenvelder vervangt zijn clubgenoot Marten Eikelboom, die teveel hinder ondervindt van een blessure aan de hamstring.