Handballer Nijdam blijft vrolijk na degradatie

Handballer Robert Nijdam (26) is halverwege het seizoen uit de Eerste Bundesliga gedegradeerd. Zijn club OSC Rheinhausen trok zich terug wegens financiële nood en Nijdam verhuisde snel naar tweedeklasser TSG Bielefeld.

ROTTERDAM, 8 JAN. Het moet een gekke gewaarwording zijn. Een mooie overwinning behalen en na afloop in de kleedkamer te horen krijgen dat je club zich uit de competitie terugtrekt. Het gebeurde Nederlandse handbalprof Robert Nijdam en zijn ploeggenoten op de laatste zondag van 1997 bij het Duitse OSC Rheinhausen. “Zoiets verwacht je toch niet in de Bundesliga waar alles uitstekend geregeld is”, aldus Nijdam.

De fatale mededeling van de clubleiding kwam niet helemaal als een verrassing. Nijdam: “We hadden al twee maanden geen salaris gekregen. Lang werd dat rechtgepraat met mooie excuses. Maar na de voorlaatste wedstrijd zeiden ze dat we maar een beetje moesten gaan lobbyen bij andere clubs. Ook werd verteld dat ze met een nieuwe sponsor bezig waren en dat het er allemaal goed uitzag. Dat lukte dus uiteindelijk niet.”

Door de financiële problemen bij hoofdsponsor Götzen Baumarkt ontstond bij de handbalclub een gat op de begroting van een half miljoen Mark. Honda was bereid Rheinhausen voor drie jaar met een bedrag van zes miljoen te steunen, maar dan wilde het autobedrijf wel haar naam aan die van de club verbinden. “In tegenstelling tot in Nederland mag dat in Duitsland niet. Dat is jammer, want met het beloofde geld hadden we het makkelijk kunnen redden en zelfs twee nieuwe spelers kunnen aantrekken”, aldus Nijdam. Hij denkt nu te kunnen fluiten naar het salaris dat hij nog tegoed heeft. “De club bestaat niet meer, is failliet verklaard.”

De Eerste Bundesliga telt in de tweede helft van de competitie nog maar vijftien clubs. Alle resultaten van Rheinhausen zijn geschrapt. Opmerkelijk genoeg presteerde de ploeg van Nijdam de laatste weken voor de liquidatie uitstekend. Onder meer door een gelijkspel tegen koploper Kiel wist Rheinhausen zich zelfs uit de degradatiezone te werken. Nijdam: “Ondanks de problemen zijn we keihard doorgegaan. Iedereen wilde zich in de kijker spelen.” Bijna alle spelers vonden ook elders onderdak. Het moest na de slotwedstrijd allemaal binnen drie dagen geregeld worden omdat de overschrijvingstermijn op 31 december sloot.

“Sommige spelers raakten in paniek”, herinnert Nijdam zich de laatste zondag bij Rheinhausen. “Overal in de zaal liepen zaakwaarnemers rond. Ik ben zelf rustig gebleven. Thuis heb ik mijn zaakwaarnemer gebeld en de volgende dag, maandag, is hij er aan gaan werken.” De Nederlander had geen moeite aan een nieuwe club te komen. Er is in het handbal altijd vraag naar goede linkshandige spelers. Nijdam had in twaalf competitieduels 68 doelpunten gemaakt en stond daarmee in de top-20. “Ik heb lekker gespeeld.”

Zo'n zes serieuze aanbiedingen kreeg hij. Twee goede Eerste Bundesligaploegen toonden interesse, maar dat gold pas voor volgend seizoen. Het eens zo vermaarde VfL Gummersbach wilde hem wel met onmiddellijke ingang hebben. “Maar die club staat onderaan, heeft ook financiële problemen en de trainer is ontslagen. Daar was ik dus weinig mee opgeschoten. Bielefeld was een betere oplossing. Het is weliswaar een klasse lager, dat moet dan maar even.”

Nijdam speelde inmiddels al een wedstrijd voor zijn nieuwe club die op de vijfde plaats staat in de tweede klasse. “Het kost me wel moeite om me aan te passen. Ik moet wennen aan het niveau. De spelers zijn passiever. In de Eerste Bundesliga kan je blind een pass geven, dat snappen ze meteen.” Ook kan Nijdam niet, zoals in zijn tijd bij Rheinhausen, in Venlo blijven wonen. “Toen zat ik twintig minuutjes rijden van de hal. Nu is het 200 kilometer.” Daarom verblijft hij in Bielefeld voorlopig in een hotel.

Somber is de international echter niet. Nijdam ziet zichzelf nog wel een aantal jaren spelen in Duitsland waar handbal een grote sport is. “In Kiel en Magdenburg speel je voor 7.000 à 8.000 toeschouwers. Dat geeft een enorme kick.” Het was altijd zijn droom om in de Duitse competitie uit te komen. “Ik wist dat Rheinhausen vorig seizoen ook al financiële problemen had gekend. Maar die club was mijn enige mogelijkheid om als Nederlander in de Bundesliga terecht te komen. Ik heb nu naam gemaakt. Ik denk ook dat het geen probleem is om weer in de hoogste klasse terecht te komen.”

De kans bestaat ook nog dat Nijdam bij TSG Bielefeld blijft. “De club wil naar de Eerste Bundesliga. Dat zie ik ook wel zitten. Ik hou er van om doelen te stellen en dit is een mooi doel. Ach, ik zie het wel. Ik heb vier maanden de tijd om rustig een beslissing te nemen.”